RENOVIRANO DEVET UČIONICA U OŠ „VUK KARADŽIĆ“

Na teritoriji opštine Stari grad nalazi se 11 vrtića, 8 osnovnih i 12 srednjih škola. Kao društveno odgovorna lokalna samouprava Gradska opština Stari grad kontinuirano ulaže značajna sredstva u njihovu infrastrukturu, kako bi starogradskoj deci i učenicima obezbedili bolje i bezbednije uslove za školovanje. Prošle godine je iz budžeta izdvojeno oko 118 miliona dinara za renoviranje škola.

Tim povodom predsednica opštine Mirjana Božidarević posetila je danas Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u kojoj je završeno renoviranje devet učionica i školskog dvorišta i najavila prioritetni projekat u 2011. godini – postavljanje video nadzora u svim osnovnim školama koji će biti povezan sa Policijskom stanicom Stari grad. Opština je za ovaj projekat izdvojila 28 miliona dinara, a radovi će biti završeni do septembra ove godine.

„Velika zgrada škole „Vuk Karadžić“ sagrađena je 1898. godine i još uvek je u jako lošem stanju. Opština je za sada opredelila sredstva za renoviranje devet učionica i asfaltiranje školskog dvorišta, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi. Ove godine nam je prioritet video nadzor koji će povećati bezbednost svih učenika u osam osnovnih škola, koliko ih ima na našoj opštini“, kazala je predsednica opštine Mirjana Božidarević.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Zlatko Grušanović istakao je da se na renoviranje velike zgrade škole čekalo nekoliko decenija, kao i da je ta zgrada i dalje u jako lošem stanju i podsetio da je prioritet u proteklom periodu bila mala zgrada, zadužbina Nikole Spasića, i ograda oko škole, koje se nalaze pod zaštitom države. Sredstvima opštine mala zgrada OŠ „Vuk Karadžić“ renovirana je početkom 2008. godine.

„Pre renoviranja škola je bila dosta uništena. Zidovi su bili skroz ispucali. Pod se tresao, pogotovo u kabinetu za srpski. Plašili smo se da ćemo da propadnemo“, rekao nam je Vanja Stanković, učenik 8/4.

Radovi u školama

OŠ za zaštitu vida „Dragan Kovačević“ – građevinsko-zanatski radovi na instalaciji „protivpanične“ rasvete, gromobrana, novog električnog osvetljenja i izrade unutrašnje hidrantske mreže u zgradi (završeno).

OŠ „Drinka Pavlović“- adaptacija fiskulturne sale i pratećih prostorija (završeno).

OŠ „Stari grad“ – sanitarno-higijenski čvorovi i radovi na vodovodno-kanalizacionoj mreži (radovi u toku).

OŠ „Vuk Karadžić“ – renoviranje devet učionica i uređenje školskog dvorišta (završeno).

OŠ „Skadarlija“ – sanacija vodovoda i sanitarnog čvora, zamena unutrašnje stolarije, keramike i sanitarija, sanitarnih čvorova, izrada nadstrešnice na ulazu i projekat elektroenergetskih instalacija (radovi u toku).

OŠ „Mihailo Petrović Alas“ – nabavka opreme i sitnog inventara za opremanje kabineta za tehničko, kabineta za informatiku, trpezarije i učionica nižih razreda (završeno).

Baletska škola „Lujo Davičo“ – opremanje zbornice i krojačnice, stolovi, stolice, kasete za profesore, ormani za dnevnike, šivaća mašina (završeno).

Muzička škola „Mokranjac“ – adaptacija podova, molersko–farbarski radovi, nabavka i ugradnja „protivpanične“ rasvete (radovi u toku).

Prva ekonomska škola – molersko–farbarski radovi (završeno).

Tehnička škola „Drvo art“ – arhitektonsko–građevinski radovi na rekonstrukciji hidroizolacije suterena i radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija (radovi u toku).

Pravno-poslovna škola – sanitarni čvorovi u glavnoj i dvorišnoj zgradi

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ – sanacija krova, spoljne kanalizacije i drenaža i nivelacija terena dvorišta (radovi u toku).

Vazduhoplovna akademija – zamena fasadne stolarije i reparacija parketa (završeno).

Matematička gimnazija – uređenje ulaznog dvorišta i radovi na postavljanju zaštitne fasadne aluminarije i radijatora na delu fiskulturne sale (radovi počinju uskoro).