PREDAVANJE ZA ĐAKE „RECI NE ALKOHOLU“

U sklopu projekta „Reci ne alkoholu“, Kancelarija za mlade opštine Stari grad organizovala je 28. februara i 1. marta predavanja u OŠ „Vuk Karadžić“ i Prvoj beogradskoj gimnaziji. Pred ukupno 180 đaka, ovu video-prezentaciju vodio je predavač Nenad Stevanović, uz pomoć tima Kancelarije za mlade. Ovaj događaj izazvao je veliko interesovanje osnovaca i srednjoškolaca, koji su posle prezentacije diskutovali i postavljali pitanja na ovu temu.

Kako se moglo čuti, u toku je trend povećanja konzumiranja alkohola kod mlade populacije i to ne samo u Srbiji već i u čitavoj Evropi. Oko 50 odsto mladića i devojaka koristi alkohol prilikom izlazaka, najčešće u večernjim satima, a sa konzumacijom se počinje sa nepunih 14 godina.

Predavač je govorio i o dejstvu ove vrste opijata na nervni sistem i postavio pitanje o smrtnoj dozi žestokog pića na ljudski organizam. Posle kraće diskusije na ovu temu, Stefanović je obelodanio da je reč o svega pola litre i to u roku od dva sata konzumiranja, naročito za osobe koje često ne praktikuju ispijanje alkoholnih pića.

Prilikom konzumiranja pića, zdravlje je mladih ljudi je ugroženo, a najviše su na udaru mozak, srce i jetra. Đaci su saznali i da je potrebno oko sat vremena da bi organizam razgradio čašu piva.

Predavanje „Reci ne alkoholu“ deo je istoimenog programa neformalnog obrazovanja mladih o problemima bolesti zavisnosti. Ovaj projekat koji sprovodi Kancelarija za mlade Stari grad, finasira Gradska uprava grada Beograda.