Javne građevine, verski objekti, dvorovi

Crkva svetog Aleksandra Nevskog (Dušanova 63) Prva, manja crkva posvećena svetom Aleksandru Nevskom izgrađena je 1877. godine na mestu između današnjih ulica: Dušanove, Dubrovačke i Skender-begove i postojala sve do 1891. Gradnja današnje započeta je 1912. godine prema projektima prve žene arhitekte u Srbiji, Jelisavete Načić. Gradnja i oslikavanje trajali su sve do 1930. godine.

Patrijaršija (Ulic kralja Petra 5) Na mestu gde je sagrađena Patrijaršija nalazila se zgrada stare Mitropolije. Zgrada Patrijaršije građena je u periodu 1934-1935. prema planovima ruskog arhitekte Viktora Lukomskog. U zgradi Patrijaršije nalaze se Muzej Srpske pravoslavne crkve i patrijaršijska biblioteka.

Novi dvor (Andrićev venac 1) Građen je kao dvor kralja Petra I Karađorđevića u periodu između 1913. i 1918. godine prema projektu arhitekte Stojana Titelbaha. U njega se tek 1922. godine uselio novi kralj Aleksandar Karađorđević i to je bila kraljevska rezidencija sve dok on nije ubijen u Marseju 1934. godine. U ovom zdanju je 1936. godine bio smešten Muzej kneza Pavla, a danas ga koristi Skupština Republike Srbije.

Stari dvor (Dragoslava Jovanovića 2) Zdanje je podignuto kao novi dvor za kralja Milana Obrenovića 1882. godine (pridev «stari» dobio je kada su Karađorđevići sagradili dvor na uglu današnje Ulice kralja Milana i Andrićevog venca). Sagrađeno je po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog. U bombardovanjima tokom dva svetska rata Stri dvor je bio znatno oštećen i nekoliko puta je obnavljan. U obnovi posle Drugog svetskog rata po projektu arhitekte Dragiše Brašovana znatno mu je promenjen prvobitni izgled. Prostorije Starog dvora danas koristi Skupština grada.

Narodna banka (Ulica kralja Petra 12) Zgrada Narodne banke Kraljevine Srbije sagrađena je 1899. godine. Projekat Narodne banke jedno je od najboljih dela arhitekte Konstantina A. Jovanovića. Narodna banka je bila jedna od najznačajnijih finansijskih institucija Kraljevine Srbije, tek oslobođene od Turaka i prva emisiona ustanova srpske države posle Berlinskog kongresa. Narodna banka je osnovana 1884. godine.

Narodna skupština (Trg Nikole Pašića 13) Zgrada Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije završena je 1936. godine, a prvo zasedanje u novoj zgradi održano je 20. oktobra te godine. Prve planove za zgradu uradio je arhitekta Konstantin A. Jovanović 1891-1892. godine. Gradnja je bila odložena, a 1902. godine raspisan je konkurs za novi projekat na kojem je Jovan Ilkić dobio prvu nagradu. Gradnja je započeta 1907. godine, a zatim odlagana zbog Prvog svetskog rata i posleratnih prilika. Enterijer je delo arhitekte Nikole Krasnova. Ispred ulaza u skupštinsko zdanje su dve skulpturalne kompozicije vajara Tome Rosandića pod imenom «Igrali se konji vrani».