SPOMEN PLOČA U ČAST MILANA KAŠANINA

Gradska opština Stari grad, Ministarstvo kulture i „Večernje novosti“, uz medijsku podršku „Studija B“, nastavljaju akciju „Vratiti dug piscima“. U Hilandarskoj ulici broj 30, danas je otkrivena 18. po redu spomen ploča na Starom gradu, ovaj put u čast Milana Kašanina, književnika i istoričara umetnosti, jednog od vodećih srpskih pripovedača između dva svetska rata, čoveka koji je doveo evropske vrednosti u Srbiju i isto tako je predstavljao Evropi kroz dela naše umetničke tradicije.

Otkrivanju spomen ploče su između ostalih prisustvovali i članovi Kašaninove porodice, neki od njih su došli iz inostranstva povodom ovog događaja, kao i ministar kulture Predrag Marković, akademik Vladeta Jerotić, predsednica GO Stari grad Mirjana Božidarević i članovi Veća GO Stari grad Zoran Mlađenović i Risto Raco.

-Opština Stari grad je privilegovana u svakom pogledu, posebno u pogledu istaknutih pojedinaca koji su živeli i radili na njoj. Jedan od njih je i gospodin Milan Kašanin, istoričar umetnosti i pisac, koji je mnogo doprineo našoj kulturi. Veliko mi je zadovoljstvo da Opština Stari grad može da podrži ovaj projekat i vrlo rado učestvuje u njemu- ovim se rečima predsednica Mirjana Božidarević obratila prisutnima koji su se okupili ispred zgrade u kojoj je nekada živeo Kašanin, jedan od predstavnika intelektualne elite svog vremena.

Opština Stari grad će nastaviti da učestvuje u akciji „Vratimo dug piscima“ u kojoj su spomen ploče na Starom gradu dobile ličnosti koje su obeležile jednu epohu u Beogradu i Srbiji – Meša Selimović, Skender Kulenović, Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Slobodan Selenić, Mića Popović, Antonije Isaković, Miloš Đurić, Milovan Đilas, Živojin Žika Pavlović, Gligorije Vozarević i sada, Milan Kašanin.