ODRŽANO TAKMIČENJE OSNOVACA U OKVIRU PROGRAMA „SMANJENJE RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I DRUGIH OPASNOSTI U LOKALNOJ ZAJEDNICI“

U okviru programa „Smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti u lokalnoj zajednici“ Crvenog krsta Stari grad“ i opštinskog Volonterskog servisa, održano je završno takmičenje prvaka OŠ „Vuk Karadžić“, koji su prošli osnovnu obuku, kroz zanimljive edukativne radionice.

Takmičenje je zvanično otvorila Maria Markov, pomoćnica predsednika opštine zadužena za oblasti primarne zdrastvene zaštite, zaštite životne sredine i socijalne zaštite, u prisustvu Danice Murganić, zamenice sekretara Crvenog krsta Beograda, Bojane Banjević, saradnika ove organizacije zadužene za delovanje u nesrećama i Aleksandra Pantelića, sekretara CK Stari grad i koordinatora Volonterskog servisa opštine Stari grad.

„Smatramo da je ovo odlična prilika da naši najmlađi sugrađani steknu nove informacije, znanja i veštine koje će im pomoći da se snalaze u svakodnevnom životu u svim nepredviđenim situacijama. Ovo je pilot projekat, a opština će od naredne školske godine ovaj program realizovati u svih sedam starogradskih osnovnih škola, za sve učenike trećih razreda. Ideja je da se nakon završene obuke organizuje takmičenje na opštinskom nivou. Nadamo se da će to postati praksa, jer se najbolje uči kroz igru, praktične radionice, knjige, ali i u saradnji sa našim divnim, mladim volonterima koji su pravi uzor najmlađim Starograđanima“, poručila je Maria Markov.

Program su sproveli obučeni mladi volonteri i spasioci na vodi Crvenog krsta Stari grad, u saradnji sa prosvetnim radnicima ove škole.

„Ovaj program se realizuje već petu godinu za redom. Naši volonteri su svake nedelje obradili po jednu od tema, a danas su mališani pokazali stečeno znanje iz sistema zaštite i spašavanja, klimatskih promena, opasnosti u domaćinstvu, prve pomoći, zemljotresa, požara i bezbednost na vodi“, rekao je Aleksandar Pantelić, dodajući da su osnovci bili veoma zainteresovani i da su aktivno učestvovali u obuci.

„Naučili su kako se pozivaju hitne službe u slučaju nezgode, kako postupiti prilikom zemljotresa, požara, poplava, oluja, nesreća u domaćinstvu, na kupalištima, ali i kako da postupe u slučaju nezgoda koje nisu tipične za našu zemlju, poput erupcije vuklana“, pojasnila je Julija Paunović koja je vodila program.

Najviše znanja, spretnosti  i snalaženja u vanrednim situacijama, kroz igru i zabavu u dvorištu škole, pokazali su učenici I /1.  Najvažnije je da su svi mališani koji su prošli osnovnu obuku – pobednici! Stekli su osnovno životno znanje o tome kako da se ponašaju u eventualnim  elementarnim nepogodama i drugim opasnostima.