NOVOM ODLUKOM SKUPŠTINE BEOGRADA, BUDŽET GRADA ZA 2009. GODINU – 67,6 MILIJARDI DINARA

Izmenom i dopunom Odluke o budžetu grada za 2009. godinu, koju je na današnjoj sednici usvojila Skupština grada, ukupan budžet u ovoj godini iznosi oko 67,6 milijardi dinara. Prema rečima Duška Nikodijevića, pomoćnika sekretara za finansije, planirani tekući prihodi i primanja od nefinansijske imovine iznose oko 50,8 milijardi dinara, a rashodi 63,45 milijardi dinara.

– Budžetski deficit iznosi 12,65 milijardi dinara. Sredstva za finansiranje budžetskog deficita obezbediće se od privatizacije preduzeća, primanja iz inostranog zaduživanja i neraspoređenog viška iz prethodne godine koji iznosi oko 5,59 milijardi dinara. Predložene izmene budžeta jesu, pre svega, posledica preduzetih mera Vlade Republike Srbije za ublažavanje svetske ekonomske krize – rekao je Nikodijević.

Tako su ukupna sredstva za 2009. smanjena za oko 3,8 milijardi dinara u odnosu na važeći plan. To je uticalo na rashode i izdatke iz budžeta, pa će se najviše ušteda dobiti iz rashoda za zaposlene (oko 300 miliona dinara), korišćenja usluga i roba (oko 426 miliona dinara), usluga po ugovoru (oko 565 miliona dinara), subvencija (oko 383 miliona dinara), dotacija i transfera (oko 126 miliona dinara) i ostalih rashoda, među kojima su dotacije nevladinim organizacijama (oko 40 miliona dinara), a najveća stavka je ušteda u troškovima i ulaganjima za osnovna sredstva od čak 5,3 milijarde dinara. S druge strane, cilj rebalansa budžeta jeste nesmetano odvijanje aktivnosti budžetskih korisnika, nastavak socijalnih davanja i da se kapitalna ulaganja održe kako bi se svi projekti nastavili uz delimično pomeranje dinamike plaćanja za narednu budžetsku godinu.