PETI MEĐUGENERACIJSKI SRETENJSKI ŠAH TURNIR „DORĆOLIJADE“

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Pokret trećeg doba Beograda – ogranak „Dorćolijada“ Stari grad, Gradska opština Stari grad i Savez sportova Stari grad organizuju Peti međugeneracijski Sretenjski šah turnir Dorćolijade.

Turnir se održava u četvrtak, 16. februara sa početkom 11 časova u  GO Stari grad , Makedonska 42, u prostorijama  Uslužnog centra (prizemlje opštinske zgrade ulaz iz Nušićeve ulice)

Međugeneracijski Sretenjski šahovski turnir se organizuje u znak sećanja na Sretenje – 15. februar 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je u Kragujevcu proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio početak državnosti Srbije i koji se danas slavi kao Dan državnosti Republike Srbije.

Na turniru ispred seniora učestvuju šahisti iz opštine Stari grad, gosti iz drugih opština, člkanovi Šahovskog kluba slepih i slabovidih ‚‚Napredak” i predstavnici Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Grada Beograda.

Mlade šahiste predstavljaju učenici iz beogradske Matematičke gimnazije, Osnovne škole ‚‚Braća Baruh” i drugih starogradskih škola.