DVADESETA SEDNICA SKUPŠTINE GO STARI GRAD: USVOJEN FINANSIJSKI PLAN I PROGRAM RADA USTANOVE KULTURE „PAROBROD“ ZA 2023. GODINU

Skupština Gradske opštine Stari grad usvojila je na svojoj dvadesetoj sednici, koja je održana 27. januara 2023. godine, Predlog finansijskog plana Ustanove kulture „Parobrod“ za 2023. sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu, kao i Predlog programa rada UK „Parobrod“ za 2023. godinu.

Izvestilac po obe tačke dnevnog reda bila je direktorka UK „Parobrod“ Marija Pavlović, koja je obrazložila na koji način će starogradka Ustanova kulture raditi u ovoj godini.

„Ustanova kulture „Parobrod“ već je počela sa realizacijom programskih celina. Ovu godinu započeli smo velikom memorijalnom izložbom naivnog umetnika iz Kovačice Jana Husarika. Muzički program počeo je u saradnji sa ambasadom Brazila, a koncert pod nazivom „Stara bosa nova“ posetilo je više od dve stotine građana. U saradnji sa domaćim distributerskim kućama u bioskopu „Dragan Gaga Nikolić“ očekuju nas projekcije brojnih filmova,“, rekla je Marija Pavlović i podsetila da je Ustanova kulture „Parobrod“ u 2022. godini uspela da realizuje preko tri stotine programa.

Kada je reč o književnom programu, direktorka Marija Pavlović najavila je i tradicionalno predstavljanje dobitnika Ninove nagrade u „Parobrodu“, gde nas u narednim danima očekuje gostovanje Danice Vukićević, ovogodišnje dobitnice ove prestižne nagrade za roman „Unutrašnje more“. Tribinski program se nastavlja u saradnji sa psihološkinjom Tijanom Mirović, čije su tribine veoma posećene, kao i sa profesorom filmske režije Petrom Stanojlovićem.

Direktorka je najavila i saradnju sa umetničkim fakultetima, dok će u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti, po prvi put ove godine na opštinsku slavu Cveti biti dodeljena nagrada za zaslužog Starograđanina.

„Kada je reč o Kući Đure Jakšića, ideja je da se pored postojećih programa uvedu i oni koji će kulturu i umetnost približiti mlađoj publici. U skladu sa svim programima koje smo planirali, izrađen je detaljan finansijski plan prema kome je predviđeno više novčanih sredstava za realizaciju programa i povećanje plata zaposlenih“, rekla je direktorka Marija Pavlović, koja je istakla da će UK „Parobrod“ preuzeti organizaciju manifestacije Jevremova-ulica susreta i Starogradskog leta.