ZAVRŠENA RESTAURACIJA FASADA U ZADARSKOJ 8 I KARAĐORĐEVOJ 31

Opština Stari grad finansirala je u 2010. godini radove na restauraciji dve fasade – u Zadarskoj 8 i Karađorđevoj 31. Obnova fasada, ukupne vrednosti od 11 miliona dinara, završena je nakon višemesečnih radova. Tim povodom, predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević i član Gradskog veća Miroslav Čučković obišli su ove dve adrese i razgovarali sa stanarima zgrada.

– Prethodnih godina u restauraciju fasada zgrada na Starom gradu uloženo je preko 140 miliona dinara. Opština je prvo izašla u susret inicijativi građana sa Obilićevog venca, a zatim smo započeli radove na fasadama u ambijentalnoj celini Kosančićev venac. Na red je došla i Karađorđeva ulica u kojoj želimo da zajedno sa stanarima uredimo i ostale zgrade. Pre nekoliko godina, u okviru BELEF-a, na bočnoj fasadi u Karađorđevoj 31 oslikan je mural, koji je finansirala opština Stari grad, rekla je predsednica Mirjana Božidarević.

Miroslav Čučković, član Gradskog veća, rekao je da će i grad Beograd izlaziti u susret stanarim iz ovog dela Beograda kako bi se obnovila ambijentalna celina Kosančićev venac. Kako je najavio Čučković, cilj grada je izmeštanje teretnog saobraćaja iz Karađorđeve, nakon izgradnje mosta Zemun-Borča, i pretvaranje ovog prostora u turističku atrakciju Beograda.

Stanari iz Karađorđeve 31, koja ima samo šest stanova, zadovoljni su što je opština Stari grad odlučila da obnovi fasadu staru više od 80 godina.

– Zgrada je bila lepa i pre nego što je obnovljena. Ona je pravi dragulj ovog dela Starog grada. Izgrađena je 1928. godine i njena fasada bila je ozbiljno oštećena i obrušavala se godinama. Zahvalni smo opštini što je omogućila da se krene sa obnovom fasada na obali Save, kaže Stana Vještica, najstarija stanarka u zgradi u Karađorđevoj 31.

Veće Gradske opštine Stari grada donelo je zaključak da se uradi projekat i za restauraciju fasada zgrada u Brankovoj ulici 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24, 26 i 28.

Ranije obnovljene fasade

Opština je do sada obnovila fasade na Kosančićevom vencu broj 26, Zadarskoj 3 i 10, Srebreničkoj 2, 3 i 4, u Kneza Sime Markovića 5 – 9, kao fasadu na uglu Pop Lukine i Topličinog venca. U starom jezgru, pored zgrada u ambijentalnim celinama Kosančićev i Obilićev venac, obnovljena je fasada Fakulteta likovnih umetnosti (Knez-Mihailova 53-55). Takođe, renovirane su i fasade Pravno-poslovne škole u Svetogorskoj, Zavoda za javno zdravlje u Bulevaru despota Stefana, u Nušićevoj 6 i 27 i na Trgu Republike 3, kao i dvorišna fasada pasaža koji povezuje Čika Ljubinu i Knez Mihailovu. Opština je renovirala i malu zgradu OŠ «Vuk Karadžić», koju je najveći srpski zadužbinar Nikola Spasić poklonio deci Beograda.