BESPLATNE STRUČNO-VOĐENE POSETE IZLOŽBAMA ISTORIJSKOG MUZEJA SRBIJE

Opština Stari grad nastavlja program besplatnih poseta aktuelnim izložbama Istorijskog muzeja Srbije, na Trgu Nikole Pašića 11. Starograđani će imati priliku da u utorak, 12. decembra, od 18 sati, uz stručno-vođenje saradnika muzeja obiđu dve izuzente izložbe – „Smrt Karađorđa Petrovića” i „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe” (Ankara, Beograd, Istanbul i Sarajevo očima foto-reportera ’20-ih i ’30-ih godina HH veka)

Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića”, realizovana je povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa, nastoji da posetiocima približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine, i posebno njegov tragični kraj. Postavka prikazuje stanje u Beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. Ovaj tragični čin je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka.

„Gradovi u pokretu” je izložba koja, kroz foto-građu preuzetu iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova, prati razvoj novih država nastalih na ostacima Osmanskog carstva. Izložba predstavlja dve stotine digitalno obrađenih fotografija koje beleže promene četiri grada: Beograda, Sarajeva, Istanbula i Ankare tokom 20-tih i 30-tih godina prošlog veka. Izložba je otvorena do 28. januara 2018. godine, a zatim se seli u Istanbul, Sarajevo, Grac i Kembridž.

Program besplatnih, stručno vođenih poseta za Starograđane nastao je kao plod uspešne saradnje Gradske opštine Stari grad i Istorijskog muzeja Srbije. Odvija se jednom mesečno, a svi zainteresovani sugrađani, koji poseduju „Starogradsku karticu”, mogu da se zan za ove posete prijave putem opštinskog Kontakt centra na telefonski broj 785 2 999.