УДРУЖЕЊЕ ЖРТАВА НАСИЉА „ХАЈ’Р” – ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА У КУЋИ ЂУРЕ ЈАКШИЋА

Продајна изложба чланица Удружења жртава насиља „Хај’р” одржана је јуче у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, а сав приход од продаје намењен је за куповину школског прибора за децу чланица овог удружења. Изложба је организована у сарадњи са Саветом за родну равноправност Градске општине Стари град и Установом културе „Пароброд”.

– Ова симболична помоћ је мали пут ка стабилизацији мајки и деце који су изашли из Сигурне куће, али још увек нису успели економски да буду независни. Остало је још четири жене које још увек немају књиге за своју децу, а велики број њих остао је без школског прибора. До сада смо водили бригу само да помогнемо у обезбеђивању хране, смештаја и одеће, јер је то најважније, а од сада ћемо доста пажње посветити и набавци школског прибора, књига и опреме – каже организаторка изложбе и председница Удружења жртава насиља „Хај’р” Хајрија Рамадани.

Удружење користи просторије Исламске заједнице Србије у Господар Јевремовој улици, где се одвијају радионице психолошке подршке жртвама, креативне уметничке радионице, курс енглеског, а могу се добити и правни савети у вези са целокупним процесом развода. Једина новчана помоћ који су у протеклих годину и по дана добили стигла је од једне београдске приватне фирме и износила је десет хиљада динара.

– Ми вапимо да се држава заложи за нас, јер нисмо ми жене највеће жтве, него су то деца. Нама је потребна конкретна помоћ јер је живот без посла и стана немогућ. Mи смо по изласку из Сигурне куће поново на улици и ту настаје проблем. Укинуте су субвенције за вртић које су раније постојале. Данас је вртић бесплатан само док сте у Сигурној кући, тако да се увек поставља питање шта после – каже Тијана Вучетић, која је чланица удружења већ годину дана.

Она додаје да чланицама удружења, којих данас има пеко шездесет, није довољна само медијска подршка, као и да њима не треба никаква промоција, већ конкретна законска решења која ће омогућити женама жртвама насиља достојанствен и миран живот.

– Није поента да се ми не скидамо са телевизијских екрана, а да држава не стоји иза нас. Када сте у проблему очекујете да ће се они бар делимично решити, међутим они код нас се са оваквим законским решењима само продубљују. Нама је потребна и морална и материјална подршка, јер смо као жртве у овом друштву изложене дискриминацији како код послодаваца тако и код станодаваца – додаје Тијана.

Председница Скупштине општине Стари град, која је и председница Савета за родну равноправност Мила Поповић истакла је да је неопходно превентивно деловати, оснажити и охрабрити жене да не трпе било какав вид партнерског и породичног насиља у коме су највеће жртве оне и деца.

– Кроз формирање Савета за родну равноправност и усвојену стратегију, као и акциони план, у остваривању родне равноправности важан је и нови Закон о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу првог јула ове године. Битно га је дословно примењивати, а не држати се старе праксе која нас је као друштво довела у велики проблем – рекла је Мила Поповић.