У ТОКУ УКЛАЊАЊЕ БЕСПРАВНО ИЗВЕДЕНИХ РАДОВА НА ОБЈЕКТУ У УЛИЦИ ЈЕЛЕНЕ ЋЕТКОВИЋ

У току је уклањање бесправно изведених радова на објекту у Улици Јелене Ћетковић 3, који се налази у непосредној близини Музеја Јована Цвијића.

Према речима градске секретарке за инспекцијске послове Соње Божовић, инспекција је изашла на терен за време ванредног стања, јер је извођење радова на бесправном објекту довело до оштећења Музеја Јована Цвијића, о чему их је обавестио Завод за заштиту споменика културе града Београда, као и директорка овог музеја.

Она је за ТВ Пинк подсетила да бивша општинска власт није приметила било какво извођење радова у близини Општине, иако су они издали дозволу за текуће одржавање и санацију.

– Инспекција је поступила одмах по сазнању, изашла на терен и затворила градилиште. Донели смо решење о уклањању бесправно изведених радова и надлежном тужилаштву поднели одговарајућу кривичну пријаву. Са извршењем смо започели 23. септембра, али рушење није могло да се спроведе због специфичности терена. Музеј Јована Цвијића је у непосредној близини, иза је вртић, саобраћајница, тако да смо морали да предузмемо све припремне радње како би се обезбедили околни објекти и како би могло безбедно да се спроведе рушење. Оно је почело јуче и ускоро радници и машине настављају са рушењем – рекла је Божовићева.

Навела је да грађани јуче нису могли да пролазе Улицом Јелене Ћетковић и да је то још једна од последица бесправне градње, којом није само угрожен објекат већ су нарушени и услови живота грађана.

– Овом приликом извињавам се грађанима и молим их за мало стрпљења јер је због безбедности неопходно да се улица повремено затвара. По налогу грађевинске инспекције радове изводи ЈКП „Београд-пут”, чији радници део радова обављају машинама, а део ручно – истакла је Божовићева.

Она је подсетила да је од ступања на снагу новог Закона о планирању и изградњи, када је надлежност грађевинске инспекције прешла на Секретаријат за инспекцијске послове, донето више од 2.000 решења, поднето више од 550 кривичних пријава, а срушена су 32 нелегална објекта.

– Само у овој години уклонили смо девет бесправно подигнутих објеката и затворили више од 240 градилишта – нагласила је Соња Божовић.

Позвала је грађане да пријаве бесправну градњу, али и све друго што им смета, јер инспекција је ту да поступа по пријавама грађана и да их заштити.