СВЕЧАНИ ДОЧЕК ЂАКА ПРВАКА УПРИЛИЧЕН У СВИМ СТАРОГРАДСКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Представници општине Стари град су, као и сваке године, дочекали најмлађе школарце – ђаке прваке у свих осам староградских основних школа и уз традиционалну добродошлицу и пригодне поклоне пожела им успешан почетак школовања и новог поглавља у њиховом одрастању.

Ове године се у староградске школе уписало укупно 592 ђака, односно 35 више првака него прошле године. Први септембар, традиционално узбурка ђаке прваке, али и њихове маме и тате којима овај дан представља један од најпосебнијих у животу.

У ОШ „Краљ Петар Први” је било свечано и весело. Првацима најстарије основне школе у Србији, уз пригодне општинске поклоне добродошлице, срећан полазак у први разред пожелела је председница Скупштине општине Стари град Мила Поповић.

Ове године је уписана 300 генерација првака, на шта је директор школе Младен Стевановић више него поносан. Прослава је планирана следеће године, али то ову годину свакако не чини мање битном.

Слична атмосфера је владала и у ОШ „Вук Караџић”. Нове школарце је поздравио директор школе Урош Момчиловић, а у име општине Стари град првацима је почетак школовања, са поруком да стекну добре другаре и да буду одлични ученици, пожелео члан Већа Петар Бојовић.

У ОШ „Михаило Петровић Алас” новим ученицима је добродошлицу и срећан први дан школе пожелела Невенка Грабеж, одборница староградске Скупштине, нагласивши да општина Стари град увек брине о својим првацима, који су будући понос школе и централне градске општине.

Традиционално, у ОШ „Дринка Павловић” свечани пријем првака одржан је дан касније. Најмлађе основце, родитеље, наставнике и све присутне у име општине Стари град поздравио је начелник Управе Андреј Белингар, некада ђак првак ове староградске основне школе.

– Драго ми је да овде видим и моје школске другаре који су данас довели своју децу, ђаке – прваке, у исту школу коју смо некада заједно похађали. Традиција се наставља – истакао је Белингар и уз општинске поклоне добродошлице пожелео првацима срећан полазак у школу.

Маме, тате, али малишани нису скидали осмехе са лица. И док су наставници, директори и родитељи сумирали утиске, ђаци прваци су се упознавали и договарали ко ће с ким седети у клупи. Општи утисак је да су уживали у свом првом, посебном септембру, првом дану школовања и првом, потпуно новом, дану одрастања.