СРЕЂИВАЊЕ ДВОРИШЕ ФАСАДЕ У ПАСАЖУ ЧИКА ЉУБИНЕ УЛИЦЕ

Општина Стари град уложиће 11 милиона динара у рестаурацију дворишне фасадеу Чика Љубиној улици број 7.У овом пасажу који повезује Чика Љубину и Кнез Михаилову улицу, општина финансира сређивање дворишне фасаде, док Град, станари и закупци пословног простора заједнички финансирају сређивање уличне фасаде. Тендер за извођење радова је расписан, а почетак радова се очекује крајем лета.ЈП „Градско стамбено“ је током 2007. и ове године реконструисало терасе у дворишном делу, које су биле склоне паду. Радови су приведени крају.

Од 2001. до 2008. године, општина је за уређење фасада укупно уложила око 128 милиона динара!

– Успели смо да ревитализујемо све фасаде на Обилићевом венцу, на иницијативу становника овог краја. Обновили смо фасаду зграде на углу Топличиног венца и Поп Лукине, као и фасаду у Кнеза Симе Марковића5, 7 и 9 и то све искључиво општинским средствима. Наша жеља да уредимо амбијенталне целине на Старом граду се поклопила и са жељом грађана који живе на Косанчићевом венцу – каже Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град. Према њеним речима, поред уређења ових целина, општина је реновирала фасаде Правно-пословне школе у Светогорској улици, као и Завода за јавно здравље у Булевару деспота Стефана.

– Желела бих да упутим апел грађанима, становницима реновираних зграда да, ако је могуће, склоне спољне јединице клима уређаја (пребаце их нпр. у дворишни део зграде) – истакла је Мирјана Божидаревић.

– На Обилићевом венцу је остало да се реновира фасада зграде бр. 17. Пошто је почела да се обрушава, Општина и ЈП «Градско стамбено» поставили су челичну жицу и скелу да би заштитила грађане. Чекамо пројекат рестаурације ове фасаде, који треба да уради Републички завод за заштиту споменика. До сада смо на Косанчићевом венцу реновирали фасаде зграде бр. 26, улица Косанчићев венац, зграде бр. 3 и 10 у Задарској, зграде бр. 2 и 4 у Сребреничкој и у току је ревитализација фасаде зграде у Сребреничкој бр. 3 – истиче председница Божидаревић.

Осим у амбијенталним целинама, Општина је финансирала и ревитализацију фасада у Нушићевој бр. 6 и 27 (зграда ЈП «Пословни простор општине Стари град»), Трг Републике 3, Кнез Михајлова 53-55, Ликовна академија.