СПОМЕН ПЛОЧА ГЛИГОРИЈУ ВОЗАРЕВИЋУ

Градска општина Стари град, Министарство културе и „Вечерње новости“, уз медијску подршку „Студија Б“ настављају акцију „Вратити дуг писцима“.

Тако је данас у Улици Краља Петра 4 на месту на коме је отворена прва књиговезачка радња и књижара у ослобођеном Београду, откривена спомен плоча првом српском књиговесцу, књижару, издавачу и мецени Глигорију Возаревићу.
– Имамо срећу што је данас лепо, сунчано време, а општина Стари град има срећу да су многи познати људи живели и стварали на њеној општини. И зато ми је као љубитељу књиге, велико задовољство што данас откривамо спомен плочу Глигорију Возаревићу, – рекла је председница ГО Стари град Мирјана Божидаревић.
Министар културе Предраг Марковић истакао је да у акцији „Вратимо дуг писцима“ најефикаснија сарадња са општином Стари град јер је и чињеница да су многи великани живели или стварали управо на Старом граду. Откривајући спомен плочу човеку који је први отворио књижару у Београду, отворила се и веза између књиге и читалаца, – рекао је министар Марковић.
Откривању плоче присуствовали су и чланови Већа ГО Стари град Зоран Млађеновић и Ристо Рацо.
Председница Божидаревић је још једном изразила задовољство што Општина учествује у акцији „Вратимо дуг писцима“ у којој су спомен плоче на Старом граду добиле личности које су обележиле једну епоху у Београду и Србији – Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Душан Матић, Александар Вучо, Слободан Селенић, Љуба Поповић, Антоније Исаковић, Милош Ђурић, Милован Ђилас, Живојин Жика Павловић и сада Глигорије Возаревић.