СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА МАКЕДОНАЦА У БЕОГРАДУ

У финишу изборне камапање за националне савете националних мањина у Србији, чланови Удружења Макеоднаца у Београду одржаће у суботу, 24. априла, редовну Скупштину у сали општине Стари град. На овом скупу дежураће два службеника општине, који ће од 11 до 15 часова оверавати потписе за подршку електора из Београда за Електорску скупштину Македонаца у Србији. Републичко Mинистарство за људска и мањинска права заказало је изборе за 19 националних савета 6.јуна 2010. након завршетка уписа бирача мањина у посебне бирачке спискове. На непосредним изборима бираће се чланове 16 национаих савета док ће савети Хрвата, Словенаца и Македонаца бити бирани посредно, путем електора. По новом закону, национаи савети добијају велику аутономију и овлашћења у обласитма кулутре, образовања, информисања и употреба писма и симбола мањина.

Удружење Македонаца из Београда „Македониум“ је активно укљућено у изборни процес од самог почетка са циљем да будући Национи савет буде истински репрезент аутентичних националних, културних и демокртских интереса македонске заједнице у Србији. У Београду, према попису из 2002. године живи 8700 припадника македонске мањине који су својиим радом и ангажманом дали велики допринос за развој српске метрополе, а пре свега су оставили значајан печат на богатсво српске кулутрне баштине. Афирмативна интеракција кулутура македонског и српског народа је дугорочни циљ удружења„Македониум“ као мост доборуседске сарадње двеју трдиционално пријатељских држава.

Седница скупштине „Македониума“ која почиње у 11:30 часова у великој Сали општине Стари град, Македонска 42, осим радног дела имаће и кратак пригодни културно-уметнички програм и коктел .