РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ТОЛЕРАНЦИЈОМ И ДИЈАЛОГОМ ПРОТИВ ГОВОРА МРЖЊЕ“

Под слоганом „Tолеранцијом и дијалогом против говора мржње“ данас је у свечаној сали општине Стари град одржана регионална конференција, у организацији Министарства за омладину и спорт, Омладинског сервиса за подршку младима из Врњачке Бање, уз подршку Канцеларије за младе општине Стари град.

Конференцију је отворио министар за омладину и спорт Вања Удовичић.
– Ову, 2013. годину прогласили смо годином толеранције и фер плеја у спорту и данас смо се окупили овде да сумирамо резултате. Добили смо велика признања од ЕУ која нас обавезују да наставимо да радимо боље и одговорније. На нама је да афирмишемо и промовишемо толеранцију међу младима – рекао је министар Удовичић.

Министар је истакао и важност едукације младих, али старијих људи, родитеља, наставника, медија, како би утицали на ширење правих вредности.

– Нажалост, сведоци смо великог насиља на спортским трибинама, међувршњачког насиља, као и говора мржње путем друштвених мрежа. Томе морамо стати на пут, и зато апелујем на новинаре да утичу на ширење „позитивног мишљења“. Он је указао и на глобалне промене које су захватиле наше друштво, али које захтевају време да се остваре и позвао све да буду толерантнији и бољи према другима.

Скупу се обратила и госпођа Антје Ротемунд, шефица канцеларије Савета Европе у Београду.
Координатор КЗМ Стари град Бојан Марић каже да Канцеларија за младе општине Стари град подржава све кампање које у први план истичу толеранцију и борбу против говора мржње, као и све активности које се односе на младе, и промовишу равноправност и поштовање различитости.

– Данас живимо у времену у коме доминирају савремене информатичке технологије и брзе комуникације. Потребно је обратити пажњу и борити се против свих видова дискриминације и говора мржње, посебно на интернету и друштвеним мрежама. Интернет је моћно средство, и треба га користити за промовисање позитивних вредности и садржаја, посебно међу младим људима.

У наставку програма конференције приказана је и видео презентација кампање „Против говора мржње на интернету“, као и њена национална мултимедијална презентација.