ПРИЈЕМ И НАГРАДЕ ЗА УЧЕНИКЕ МАТЕМАТИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Ученици Mатематичке гимназије, освајачи медаља на олимпијадама у Мексику и Немачкој, данас су били гости општине Стари град, која их је наградила за остварене успехе. На свечаном пријему у малој сали, председница општине Мирјана Божидаревић, уручила им је новчане награде: по 30.000 динара за освојену златну медаљу, 20.000 за сребрну, 10.000 за бронзану, по 20.000 динара за вође пута и 50.000 динара за професорку физике.

Никола Шибалић и Теодор фон Бург освојили су златне медаље, Лука Милићевић и Александар Васиљковић сребрне медаље, а бронзаним медаљама окитили су се: Душан Милијанчевић, Вукашин Стојисављевић, Михајло Цекић, Душан Ђукић, Огњен Ивковић, Александра Димић и Угљеша Стојановић (једини из Рачунарске гимназије). Њихова професорка физике је Наташа Чалуковић а вође пута били су Ђорђе Кртинић и Душан Ђукић.

Овом пријему су присуствовали и Ана Даниловић, заменица председнице општине, чланови Општинског већа Ристо Рацо и Зоран Млађеновић, као и заменик секретара Скупштине oпштине др Жарко Анђелковић.

-Веома смо поносни на вас. Постигли сте изузетан резултат који је плод дуготрајног рада. Били сте вредни и жељни успеха који се на крају исплатио. Велика ствар је што сте сви ученици једне школе (Математичке гимназије), осим једног из Рачунарске гимназије. Општина жели и даље да вас мотивише, како би наставили да будете пример свима. Надам се да ћете се лепо одморити на летовањима – рекла је Мирјана Божидаревић, поздравивши притом и присутне професоре.

Професорка Наташа Чалуковић се захвалила председници општине на сталној подршци, током свог мандата истакавши да њени ученици без ове помоћи не би путовали на такмичења.

„Мексичко“ злато Николе Шибалића

На 40. међународној олимпијади из физике која је одржана од 12. до 19. јула у Мексику, у Мериди, ученици Математичке гимназије постигли су до сада највећи успех откако учествују на овом најпрестижнијем такмичењу. Златну медаљу освојио је Никола Шибалић, који је ове године проглашен за ђака генерације Математичке гимназије.

– Ово је велико признање за мене после великог рада и припрема пред одлазак у Мексико. Знамо колико знамо, али много значи када неко са стране то оцени и каже. Мени је ова златна медаља подстрек за даљи рад и учење – каже Никола Шибалић.

Победник Олимпијаде из физике у Мексику каже да је ово велики успех за нашу земљу јер се прекинула традиција да златне медаље освајају физичари из Азије. Поред тога, Никола је навео да се поноси својом медаљом и због тога што сматра да услови за рад код нас нису адекватни као у другим државама одакле је дошла већина такмичара. Златна медаља у Мексику први је велики успех младог физичара и будућег студента физике и електротехнике. Према његовим речима, највише би волео да се бави примењеном физиком, али да још увек не зна која би област ове науке била његова ужа специјалност.

– Сви смо јако срећни и осим што нам је драго што смо успели да оправдамо поверење наших породица и професора, срећни смо што смо видели тако лепу и необичну земљу као што је Мексико – каже “златни” Никола Шибалић.