ПОСТОЈИМО ЗАХВАЉУЈУЋИ ОПШТИНИ

Док разговарамо са Дејаном Козићем председником Друштва за помоћ особама ометеним у развоју «Стари град», на Студентском тргу 18 започиње уобичајан дан. Њих око десетак спрема се у шетњу по Калемегдану са педагогом Иваном Капаш. У просторије Друштва први пут долази нежан дечак од пет година кога је одмах у свој загрљај прихватио Максимилијан Врбанич, волонтер у Друштву, родитељ који и сам има дете са сличним проблемима.

– Имали смо врло интересантну продајну изложбу у Интернационалној школи на Сењаку. Осликане шоље, предмети од дрвета и разне украсне ташне су просто плануле на овој изложби. Требало је да видите задовољство на лицима када смо им поделили њихове прве плате. Договорили смо се да део зарађеног новца уложимо у нови материјал а да преостали део поделимо као плате, и то по «тржишним» условима. Морам рећи да су сви били професионални. Долазили су на посао тачно у минут, одрадили своје радно време и одлазили задовољни. Ми смо им рекли да их плаћамо на сат а они да раде колико могу. Атмосфера их је мотивисала па су радили и прековремено-каже Козић.

Козић даље каже и да је сакупљање старог папира био прави изазов за све присутне. Неки су успели да покрену станаре читавих зграда да раде за њих, док је нагомилану хартију својим колима однсио један родитељ. И опет су се примале лепе плате!

Ко ради тај се и одмара па су прошлог месеца чланови Друштва провели десет лепих дана у Грчкој. Сунца је било на претек а туристичка организација «Атлантик» се потрудила да боравак деце и њихових родитеља у Паралији буде изузетно угодан. Било је ту многобројних излета на Олимп, Метеоре, Свету гору…

– Најзначајније са овог путовања су нова познанства и искуства у раду са особама ометеним у развоју и разним инвалидитетима. Упознали смо најпознатије грчке организације и стручњаке које се баве лицима ометеним у развоју у чему нам је посебно помогла наша земљакиња психолог Светлана Обрадовић, удата за Грка. У Грчкој је у складу са европским стандардима, који чекају и нас, заиста све беспрекорно организовано. Са родитељима је организовао разговор најчувенији грчки стручњак за особе ометене у развоју. Морам признати да смо сви били изненађени колико о неким стварима мало знамо. Наш нови пријатељ из Грчке, физијатар и хирург, прегледао је децу, давао им практичне савете као што је на пример савет какве ципеле никада не треба да носе –каже Козић.

Истакнимо још и да се у Грчкој све више одустаје од класичних домова за лица ометена у развоју те се према новим програмима њихове најпознатије организације «Меримне» обезбеђују станови са свим могућим погодностима за ове особе. Читави тимови стручњака, лекара и другог особља ангажовано је у овим пројектима које су једно време финансирале европске организације док је то сада искључиво у надлежности општина у Грчкој. Дејан Козић каже да су видели те станове и да су били фасцинирани.

Председник Друштва овим путем жели да скрене пажњу и на децу која никада не излазе из својих станова. То су особе са тешким оштећењима о којима се старају само њихови родитељи. „Као друштво ми смо те људе препустили да се сами сналазе како умеју. Друштво за помоћ особама ометеним у развоју Старог града чини колико може, али где су други?-пита Козић.

Друштво за помоћ особама ометеним у развоју има свој мали шарени свет који се одвија у љупком стану на Студентском тргу 18. Овај простор Друштво је добило од општине Стари град и Дејан Козић током нашег разговора истиче да они постоје већ више од пет година захваљујући Општини. Наиме, Општина сваког месеца издваја средства за плаћање свих материјалних трошкова као и за плату главног координатора програмских активности Друштва за помоћ особама ометеним у развоју Старог града.