„ПЛЗЕН – ПРАГ 2015″ – КРИСТИНА, МИЛЕНА И МАРКО: “ПРАГ ЈЕ БЕСКРАЈНА СКАДАРЛИЈА” (2)

Студенткиње Факултета драмских уметности Кристина Марковић (24) и Милена Арсенић (22) заједно су са Вељком Миладиновићем (24) који студира електротехнику, учесници студијског путовања у Европску престоницу културе 2015. поделили су са нама своје утиске о путовању у Праг и Плзен.

Посета музеју пива у Плзену и сазнање о томе колико се дуго у Чешкој производи пиво фасцинирали су Кристину и Вељка. Она каже да је одушевљена пријатношћу домаћина, а Вељко примећује велики број старих зграда у Плзену, које су изузетно добро очуване. Њихова сапутница Милена обожава мале европске градове и сматра да су често шармантнији од престоница.

Наши саговорници су потпуно сагласни око тога да су кућно васпитање и усмеравање деце пресудни за занимање младих за културне и уметничке садржаје.

Судећи по њиховим речима, реплика Ајфелове куле, Карлов мост и ноћне шетње чешким градовима су оно што ће Кристина, Милена и Вељкопамтити. Током путовања, често су мислили на Београд и размишљали о томе како би неке моделе очувања и представљања културно-историјских знаменитости могли да применимо на Старом граду. Тако је дошло до неколико идеја о уређењу Косанчићевог венца, али и до готово песничког поређења чешке престонице са Београдом.

НЕПРОЦЕЊИВО ИСКУСТВО

Пројекат посета европским престоницама културе, коју реализују наша општина, њена КЗМ и установа културе „Пароброд“, почео је 2010. када је прва група посетила Есен. Настављен је 2011. упознавањем финског града Турку и Талина у Естонији. Следили су португалски Гимарајеш, Брага и Порто (2012), Кошице (2013), а група од четрдесеторо младих са Старог града посетила је у октобру прошле године Европску престоницу младих – Солун.