ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИ АУТО НА ЛИЦИТАЦИЈУ ЗА ПОМОЋ „КОЛАРЦУ”

Председник општине Стари град Марко Бастаћ одлучио је да на лицитацију стави службени аутомобил „пежо 607” и да сав новац који стигне од продаје одмах уплати на рачун „Коларчевог универзитета”, чувене Задужбине која се последњих месеци налази у великим финансијским невољама.

Бастаћ објашњава да је на ову идеју дошао чим је претходних дана прочитао вест о томе да је „Коларац” на ивици опстанка. Он каже да ће општинским службама дати задатак да продају луксузног аутомобила обаве у што хитнијем року путем јавног надметања и позива све заинтересоване који желе да помогну да учествују у лицитацији како би се достигао што већи износ.

– Археолози трагају за остацима ранијих култура, али ми сада пре свега морамо да спасавамо остатке наше данашње културе. „Коларац” није само симбол Старог града, већ читавог Београда и не треба ни помињати колики је значај ове установе. Надам се да ће и многи други који су у прилици да на било који начин помогну хитно реаговати у овом случају – рекао је Марко Бастаћ.

А у Задужбини Илије М. Коларца стање је врло тешко. Нема довољно новца ни за основно одржавање простора. Концертна дворана Коларца је стара 85 година и руинирана је. Запослени су на минималцу и истичу да је за нормално функционисање установе потребно месечно око милион и по динара. Али тај новац не долази ни од државе ни од града, пошто по новом закону ни једни ни други нису задужени за одржавање задужбина чији су оснивачи приватна лица.