OДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ: УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ЗА 2020. ГОДИНУ (ТРЕЋИ РЕБАЛАНС)

Четврта седница Скупштине градске општине Стари град одржана је данас, 9. октобра, у присуству 50 од укупно 56 одборника локалног парламента.  Скупштина је у оквиру усвојеног Дневног реда разматрала осам тачака, и након расправе усвојила важне одлуке и решења која су неопходна за несметан рад предстaвничких и извршних органа, као и Управе ГО Стари град.

У оквиру прве тачке, Скупштина је једногласно потврдила мандате новим одборницима староградског парламента Тамари Радишић и Божидару Ненезићу са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ. У наставку рада већином гласова присутних одборника усвојено је Решење о давању сагласности на Други ребаланс буџета који је претходно руководство усвојило за време ванредног стања узрокованог епидемијом Корона вируса, 27. априла ове године. Ова тачка Дневног реда била је увод у пету, најважнију тачку скупштинске седнице – у разматрање Нацрта Одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету градске општине Стари град за 2020. годину (Трећи ребаланс). Одборницима се обратио председник ГО Стари град Радослав Марјановић који је истакао „да се овим ребалансом коначно утврђују стварне обавезе наше општине јер у претходном периоду захваљујући нетранспарентности општина Стари град није имала програмско буџетирање, као ни трошење средстава, што је узроковало тешку финансијску ситуацију са којој смо се суочили“.

„Трећи ребаланс буџета, представља својеврсни пресек стања који смо наследили. Буџетски оквир је пробијен за 19.634.743 динара. Овим ребалансом смо подвукли црту и увели ред у трошење буџетских средстава. Ново општинско руководство је одлучно да смањи непотребне трошкове, попут репрезентације, дневница, службених путовања… али је најважније да смо сачували све програме који се спроводе у корист и на добробит Старограђана, истакао је председник Марјановић и нагласио да ће уследити ревизија буџета, као и да ће се финансијским наслеђем бавити и надлежни органи – Буџетска инспекција и Државна ревизорска институција.

„Одлучни смо да у креирање програмског буџета за наредну годину укључимо суграђане, који ће на тај начин одлучивати шта ће се радити у њиховом интересу и на шта ће се конкретно трошити општински новац“, закључио је председник општине Стари град.

Трећим ребалансом буџета утврђени су „укупни приходи и расходи ГО Стари град у износу од 435.345.689 динара.

У наставку рада одборници староградске Скупштине усвојили су решења о престанку дужности члана Управног одбора Установе културе „Стари град“ и образовању Штаба за ванредне ситуације ГО Стари град.