ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЛЕПИХ – МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ ПОСЕТИО ГРАДСКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ СЛЕПИХ БЕОГРАДА У ЈЕВРЕЈСКОЈ УЛИЦИ

Поводом обележавања Међународног дана слепих,  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић и председник ГО Стари град Радослав Марјановић посетили су данас просторије Градске организације слепих Београда у Јеврејској улици.

Током посете, они су разговарали са Николом Ђорђевићем, председником Градске организације слепих Београда, и осталим корисницима ове организације о њиховим потребама и положају у друштву.

Министар Зоран Ђорђевић је поручио да ће Министарство наставити да пружа подршку слепим и слабовидим особама, као што је то био случај и до сада.

„Захваљујући вашој помоћи и сугестијама успели смо да са Градом Београдом поставимо звучну сигнализацију на свим великим и битним раскрсницама у Београду, на шта смо као Министарсво веома поносни“, рекао је Зоран Ђорђевић и истакао да је Министарство на чијем је челу значајно помогло отварање библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“, која је данас највећа на Балкану.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић је рекао да је упознат са потребама Градске организације слепих Београда, као и да ће општина Стари град бити доступна за све предлоге како унапредити живот слепих и слабовидих особа у локалној заједници.

„На нивоу општине смо формирали Савет за безбедност у саобраћају, који ће бити један од главних институционалних оквира, а у оквиру којег ћемо водити рачуна о свакодневним потребама како особа са инвалидитетом, тако и о свим осталим грађанима када је у питању кретање пешака. Све проблеме које будемо дефинисали на општини, решаваћемо у сарадњи са Градом Београдом“, казао је председник Радослав Марјановић.

Председник Градске организације слепих Београда Никола Ђорђевић изразио је задовољсво што ће ова организација у будућности сарађивати са општином Стари град и захвалио председнику Марјановићу на успешној сарадњи за време ванредне ситуације настале због корона вируса.

„Драго ми је што настављамо нашу сарадњу, коју смо успоставили за време ванредног стања када смо, заједно са Градом Београдом, успешно поделили велики број пакета помоћи нашим грађанима којима је помоћ била неопходна“, рекао је Никола Ђорђевић.

Међународни дан слепих, познатији као Дан белог штапа, обележева се већ 28 година, након препоруке коју су дале УН и Светски савез слепих 1992. године, кроз организацију различитих манифестација, и представља јединствену прилику да се нагласи значај ове специфичне теме која заслужује пажњу, укључујући и доносиоце одлука, ширу јавност и медије.