ПОСЕТА ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРВЕНОГ КРСТА СТАРОГ ГРАДА – ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЦИЉЕВА САРАДЊЕ ФОРМИРАЊЕ ВОЛОНТЕРСКОГ СЕРВИСА

Председник општине Стари град Радослав Марјановић и помоћница председника за социјална питања Мариа Марков били су данас гости општинске организације Црвеног крста. Повод за посету био је наставак сарадње локалне самоуправе и Црвеног крста Стари град, која је прекунута пре седам година. Састанку су присуствовали и секретарка Црвеног крста Београда Ивана Марисављевић Дашић, председница Црвеног краста Стари град прим.др Мирјана Радовановић, секретар ове општинске организације Александар Пантелић, као и члан Управног одбора Црвеног крста Старог града Орион Зуровац.

„Сарадња општине Стари град и општинске организације Црвеног крста треба да се подигне на системски ниво. Један од главних циљева сарадње је формирање сталног Волонтерског сервиса у који бисмо укључили младе људе са општине, који би прошли све неопходне обуке у Црвеном крсту и где би научили да препознају и деле праве вредности. На тај начин бисмо увек имали спремне волонетере, поготово у овом периоду епидемије корона вируса, јер не знамо како ће се ситуација даље одвијати, али и због великог броја старих и социјално угрожених грађана који живе на општини Стари град“, рекао је данас на састанку председник општине Радослав Марјановић. Он је истакао да ће општина Стари град, кроз програмску израду буџета за 2021. годину, определити и новчана средства за Црвени крст Стари град.

„Улога Црвеног крста је промоција давалаштва крви, деловање у несрећама, помоћ старима, односно социјална делатност, а оно по чему смо препознатљиви је волонтеризам и солидарност. Поносни смо што наша организација броји највећи број младих волонтера у Србији, јер су нам у близини бројни факултети и средње школе. Оно што је за наше волонтере карактеристично јесте да се непрекидно едукују и усавршавају током читаве године, што је уједно и позив за све солидарне, младе људе нам се прикључе“, казао је на састанку секретар Црвеног крста Стари град Александар Пантелић.

Он је истакао да Црвени крст Стари град подржава идеју о Волонтерском центру. „Знање које имамо радо ћемо пренети и будућим младим волонтерима који се буду заинтересовали и хтели да се прикључе. Међутим, у реализацији било ког нашег програма нас кочи то што не знамо са коликим новчаним средствима ћемо располагати. Године 2013. прекинута је сарадња са општином Стари град, до када смо месечно добијали по 50.000 динара. У протеклих седам година од општине смо само за један пројекат добили 40.000 динара. Драго нам је што општина поново препознаје наш рад и што ће, према могућностима које буде имала, финансијски подржати неке од наших потреба“, додао је Александар Пантелић.

Према подацима из Агенције за привредне регистре, Црвени крст Стари град основан је 15. јануара 1957. године. Не треба заборавити да је  Црвени крст Србије основан 1876. године управо на територији данашње Градске општине Стари град и да се и данас седиште Црвеног крста Србије и Црвеног крста Београда налазе у централној градској општини.