АКТИВНО УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА У ДОНОШЕЊУ ОДЛУКА НА НИВОУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ЈЕ ВАЖНО ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Председници 15 општина у Србији,  састали су се данас са Jергом Хескенсом (Jörgom Heeskensom), саветником за привреду председника Републике Србије Александра Вучића.

Приликом сусрета који су заједнички организовали општина Стари град, Фондација Конрад Аденауер у Србији и швајцарска организација Хелветас,  разговарало се о Програму подршке локалној самоуправи и већем и непосредном учешћу грађана у доношењу одлука на нивоу локалне самоуправе. Тај програм финансира влада Швајцарске, а спроводи Хелватас.

Учесници састанка су разменили искуства о досадашњем доприносу програма за подстицање учешћа грађана у доношењу одлука у локалним заједницама и о могућностима за  привлачење нових инвестиција у 15 градова и општина.Веома је важно да активно подстичемо локалне самоуправе  да буду проактивни у анимирању грађана како би заједно са њима радили на доношењу стратешких одлука које су важне за функционисање града или општине. Једна од главних тема данашњег састанка на којем учествује 15 локалних самоуправа из целе Србије везана је за успостављање партиципације грађана у функционисању градова и општина као и подстицање удруживања ради анимирања иностраних инвеститора“, рекао је Jörg Хеескенс, саветник за привреду председника Републике Србије Александра Вучића.

Председник Радослав Марјановић истако је да је општина Стари град добар  пример како једна локална самоуправа подстиче своје грађане да активно дају своје иницијативе за развој општине и обезбеђивање што бољих услова за живот свих грађана.

„Стари град мисли на зграде“ један је  од најрепрезентативнијих пројеката у који се активно укључују стамбене заједнице које путем јавног конкурса добијају финансијска средства од општине за уређивање заједничких просторија. Наша  општина је донела одлуку о успостављању партиципативног буџета према којем грађани имају могућност да дају предлоге за финансирање и суфинансирање пројеката који су од значаја за све становнике општине Стари град“, представо је пример „добре праксе“ председник Марјановић и истакао да је у два циклуса програма „Стари град мисли на зграде“ обухваћено  606 староградских зграда, у којима је реализовано укупно 1016 различитих облика радова – окречено је 202 улаза, 157 стамбених заједница је опремљено против пожарним апаратима, 115 зграда је добило видео надзор,  87 интерфоне, нову расвету 27, док су савремени поштански сандучићи постављени у 51 староградском улазу.  Такође, на списку бројних радова су и поправке кровова у 74 стамбене заједнице, као и замена или поправка дотрајалих олука у 45 зграда. Нову столарију, улазна врата и прозоре на заједничким деловима зграда добило је 149 стамбене заједнице, док су други грађевинско-занатски и електро-радови урађени у 109 староградских стамбених зграда. У току је трећи циклус овог програма.

„За град Нови Пазар веома је значајна сарадња и подршка коју добијамо од стране швајцарске владе кроз Хелветасов програм. Посебно бих истакао и похвалио ову иницијативу сарадње са другим председницима и градоначелницима на тему укључивања грађана и размене искуства из праксе и. Веома значајно је и то што смо данас разговорали  и о могућностима за стране директне инвестиције и како унапредити локалне услове за привлачење нових инвеститора. Један од закључака јесте да је сарадња са грађанима и привредом изузетно важна за рад локалне самоуправе и за локални економски развој. Зато је поверење грађана у наш рад кључно за остварење позитивних резултата и пројеката које локална самоуправа спроводи у циљу привлачења нових инвестиција.  Посебно је било важно чути искуство и поруке које је господин Хескенс изнео данас , а које доприносе ефикасној комуникацији са грађанима о очекивањима и идејама за улагања на локалном нивоу“ , рекао је на данашњој конференцији Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Фондација Конрад Аденауер се својим вишедеценијским радом залаже се да грађани живе достојанствено и слободно, али и да активно учествују у обликовању своје будућности.

„Укључивање грађана у доношење одлука на нивоу локалне самоуправе веома је важно питање за нашу организацију. Фондација Конрад Аденауер охрабрује све градове и општине да унапређују услове за сарадњу са грађанима и да их мотивишу да буду присутнији у процесу јавног одлучивања. Партиципација грађана је свакако политичка тема, јер  грађани имају право да контролишу рад локалне власти и да својим ангажовањем дају допринос развоју њихове заједнице.  Примери које смо данас чули показују да подршка партиципацији грађана за резултат има јачање поверења у локалне институције и њихово деловање на развоју локалних средина и привлачење нових инвестиција“, истакао је Јаков Девчић, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер у Србији

Градоначелници и председници општина који су присуствовали састанку долазе из градова и општина: Нови Пазар, Ужице, Зајечар, Ариље, Мали Зворник, Љубовија, Ћуприја, Жабаљ, Бојник, Топола, Власотинце и Велико Градиште.