„ЗА ЗЕЛЕНИЈИ БЕОГРАД” – НАЈЛЕПШИ БЕОГРАДСКИ БАЛКОН НАЛАЗИ СЕ НА СТАРОМ ГРАДУ

На завршној свечаности поводом акције „За зеленији Београд” , одржаној 17. јула на малом Калемегдану, ЈКП „Зеленило Београд” доделило је 15 награда и захвалница појединцима, скупштинама станара и установама који су уређењем балкона, дворишта и зелених површина дали свој допринос здравијем, зеленијем и лепшем Београду.

Циљеви акције која се на градском нивоу одржава тринаести пут за редом, а коју је 1986. године покренула, спроводи и подржава општина Стари град и њен Савет за заштиту животне средине, су развијање еколошке свести грађана и промовисање културе живљења.

Ове године награде су додељене појединцима и колективима који су се такмичили у пет категорија.

Најлепши балкон у престоници има Стана Крчмар Наумовић из Улице кнеза Симе Марковића 9 на Старом граду. Ово није прва награда коју је наша Старограђанка освојила за лепу уређену цветну терасу која плени погледе, објективе фотоапарата и мобилних телефона суграђана и гостију нашег главног града. Цветни балкон лепе стогодишње зграде, смештене прекопута Конака књегиње Љубице у близини Саборне цркве. постао је препознатљиви и незаобилазан мотив многобројних фотографија из срца старог урбаног језгра Београда.

– Обожавам цвеће и сваки дан бринем о њему. На балкону имам 31. саксију, од обичних и висећих петунија, вребене, кактуса, кадаифице… Заливам га око сат времена али ми ништа није тешко. Љубав према цвећу даје снагу за живот. Волим децу, цвеће, сунце – каже Старограђанка Стана и додаје да је свака награда похвала за њен допринос лепоти Београда.

Ипак, награда коју је прошле године добила од општине Стари град јој је најдража “због оне фигуре малог врапчића, који има посебно место у мојој кући“ – рекла нам је госпођа Крчмар Наумовић.

У осталим категоријама, прву награду за најлепшу зелену површину око стамбеног објекта добила је скупштина станара у Мозеровој улици у Земуну. Титулу најбољег за најлепшу зелену површину око пословног објекта добила је зелена површина око Београдске задруге у Карађорђевој улици на Савском венцу, најлепше уређено школско двориште има ОШ „Душан Дугалић” са Врачара, а најлепше двориште предшколске установе вртић „Цврчак” на Палилули.

Додели награда присуствовали су Милан Церовац из општине Стари град и челници града.