УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА И ЦРВЕНИХ НОСИЋА

„Улица отвореног срца” је још пре четири деценије ушла у календар најзначајнијих активности у Београду коју су годинама организовали Скупштина града Београда, Туристичка организација Београда, Градска општина Стари град и Београд 202.

Првог дана Нове, 2018. године, „Улица отвореног срца” биће претворена у карневал црвених носева хуманих „Доктора кловнова“, необичних лекара који помажу малишанима да лакше поднесу боравак у болницама. Куповином црвеног носића Београђани и њихови гости постаће део хуманитарне акције која болесној деци доноси наду, радост и враћа осмех на лице најмлађим становницима Србије, речено је на данашњој конференцији за медије у Скупштини града, на којој су учествовали Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, Милан Церовац, шеф одсека за туризам Градске опшптине Стари град, Гордана Гонцић, в.д. директора Културног центра Београда, Снежана Грујић, главни и одговорни уредник „Београд 202“, Тијана Илић и Саша Станојевић, Доктори кловнови, доц. др Радоје Симић, директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“.

– Стари град и наш Београд сваког првог јануара покажу своје велико срце које је отворено за све оне којима је најпотребнија љубав, пажња али и помоћ. „Улица отвореног срца” традиционално има хуманитарни карактер на који смо сви поносни. Прошле недеље наша општина је угостила децу из Осојана са Косова и Метохије и била им домаћин током боравка у главном граду. Она нас подсећа да нашу хуманост и отворено срце морамо да искажемо током целе године – рекао је Милан Церовац и позвао све Старограђане и Београђане да дођу у Светогорску „улицу отвореног срца и црвених носића” и да им следећа година почне у срећи, здрављу и весељу.

– Општина Стари град је увек отворена за све суграђане, а свакако је прва општина у Београду по броју страних посетилаца, као и манифестација за које је увек била спремна да их подржи. Као и претходних година, општинско руководство угостиће све посетиоце чајем добродошлице на штанду испед општинске зграде – нагласио је Милан Церовац.

Организатори традиционалне првојануарске манифестације истакли су да ће се по први пут у „Српској кафани“, у оквиру традиционалног ручка, организовати и Хуманитарна аукција уметничких предмета легендарних глумаца Атељеа 212 и познатих спортиста. Сва прикупљена средства биће намењена куповини опреме за интензивну негу новорођенчади Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“.

„Улица отвореног срца” биће отворена 1. јанура тачно у подне, новогодишњим честиткама и порукама Београђанима и свим гостима испред Атељеа 212. После малог ватромета, симболично ће се „отворити” сви пунктови – пјацета испред Атељеа 212, „Српска кафана”, простор испред зграде Општине Стари град и Радио Београда.

У главном програму испред Атељеа 212 наступиће Сара Јовановић, Марко Мандић, Дечији хор „Чаролија”, Вокал 5, оркестар „Срце”, мађионичари, жонглери, кловнови, глумци Театра „Мимарт”, дувачки оркестар, улични свирачи. У програму на хуманитарном пункту – позорници испред зграде Општине Стари град смењиваће се луткарске представе, дечији аниматори, Деда Мразови, кловнови, мађионичари, хорови и други.

„Улица отвореног срца” ове године обележава 40 година од када је легендарни Мило Влаховић, тадашњи управник „Српске кафане“, у договору са глумцима „Атљеа 212“, 1969. године изнео пун казан са вином и ракијом тако да су сви пролазници добили бесплатно послужење. Од тада је овај обичај добио име, а потом и традиционални карактер новогодишње светковине коју је општина Стари град од првог тренутка подржала и помогла. Временом је прерасла локалне оквире и староградске границе постала власништво свих Београђана. Ово није прва манифестација те врсте коју је иницирала или помогла наша општина и која је постала туристичко – забавна и културна баштина престоног града.