У СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ „МИЛАН ГАЛЕ МУШКАТИРОВИЋ“ – ПОСТАВЉЕНА ПАМЕТНА ПРЕСА ЗА РЕЦИКЛАЖУ ЛИМЕНКИ

Градска општина Стари град је у сарадњи са Солагро тимом и Фондацијом за рециклажу лименки за пиће „Recan“ поставила прву у граду интерактивну паметну пресу за рециклажу лименки у Спортском центру „Милан Гале Мушкатировић“. Реч је о иновативном систему за рециклажу који се састоји од паметне пресе и мобилне апликације, која омогућава комуникацију са корисницима – прикупљање поена ради освајања награда, а све у циљу подстицања и едукације грађана о важности рециклаже.

– Након завршеног поступка рециклаже, на екрану паметне пресе излази код који је потребно унети у мобилну апликацију под називом “Солагро будућност рециклаже”, која се бесплатно може преузети у Google Play продавници за андриоид телефоне. У апликацији се кодови аутоматски мењају за поене, а поени за награде. Ту се може видети и где се налази најближа преса и нформације о рециклажном процесу – каже Немања Јанић из Солагро тима.

– На овај начин ми рециклажу подижемо на један виши ниво, повезујемо људе, мотивишемо их, подстичемо да се друже, а неке од награда биће и карте за позориште, књиге, шоље, слушалице и разни други поклони у зависности од броја поена и узраста најмарљивијих грађана, додаје он.

Солагро тим се већ три године бави производњом справа за рециклажу, а до сада су пројектовали преко 120 механичких преса за пет флаше и лименке, које су биле постављене на фестивалима у Србији и на плажама широм Европе.

– Циљ нам је да смањимо загађење животне средине, јер знамо да 90 одсто отпада код нас заврши у природи, а чине га управо флаше и лименке. Пет оваквих преса ће у наредних годину дана бити постављено на Старом граду. Прва локација је на „Галету“, а друга у Краља Милана 10, код Девојачког парка. Тренутно смо у разговорима и са једном библиотеком где ће награде бити веома мотивишуће за све читаоце. Трудимо се да пронађемо још две локације, тако да их укупно на крају буде пет – истакао је Немања Јанић.

Mилан Церовац из Градске општине Стари град каже да се општина одувек трудила да понуди иновативна решења из области заштите животне средине. У јуну прошле године, желећи да промовише решења урбаних проблема, која се заснивају на модерним технологијама и енергетској ефикасности, општина је на шеталишту испред СПРЦ „Милан Гале Мушкатировић“ пустила у рад и прву паметну соларну лампу у Србији.

– Још неке од акција су замена старих сијалица за штедљиве и организација еко викенда где грађани доносе свој стари кабасти електронски отпад. Ових дана се у медијима може видети да је најзагађенији део Београда у Улици деспота Стефана, а ми се трудимо да кроз овакве акције пробудимо свест људи и њихову одговорност за заштиту животне средине – каже Милан Церовац.

– Фондација “Recan” подстиче све пројекте који се тичу рециклаже лименки. Овај пројекат је за нас веома интересантан зато што је иновативан и овако нешто нисмо успели да видимо нигде. Механичка преса за лименке је позната ствар у Европи, али оно што до сада није виђено је повезивање са мобилном апликацијом. У рециклажи лименки је битна и интеракција са људима, јер се цео образац понашања може пратити путем апликације. Занимљиво је да Србија не заостаје у рециклажи за земљама региона, а са Мађарском је на истом нивоу, а укупан проценат рециклаже лименки на годишњем нивоу је 42 одсто – истакла је Јелена Киш из „Recan” фондације.