СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У РОЊЕЊУ НА ДАХ НА “ГАЛЕТУ”

На отвореном олимпијском базену СРПЦ “Милан Гале Мушкатировић”, од 21. до 27. јуна, под покровитељством ГО Стари град, одржава се Светско првенство у роњењу на дах у мушкој и женској конкуренцији.

На овом престижном такмичењу учествује више од 130 ронилаца из 30 земаља света, међу којима и 10 ронилаца на дах из Србије.

Београд, наша општина и популарни “Гале” и ове године су због добре организације претходног првенства и одличних капацитета поново добили поверење Светске организације рониоца на дах.

Да и ово светско првенство организационо добро прође побринуо се Апнеа Савез Србије и велики број младих волонтера из Волонтерског сервиса ГО Стари град.

На прошлом такмичењу 2013. године у Београду оборено је пет светских рекорда. Мушки рекорд у статици – дисциплини у којој такмичар задржава дах и зарања у воду – је 11 минута и 35 секунди, а женски је 9 минута и 2 секунде.

Највећи успех у овом спорту постигао је женски тим из наше земље који је на светском првенству у Ници 2012. године освојио бронзану медаљу. Улаз на такмичење је слободан.