СУСРЕТ ПРИРОДЕ И МАШТЕ

Поводом Првог београдског фестивала цвећа, одржана je конференција за новинаре у просторијама Туристичке организације Београд. О предстојећем фестивалу који се одржава под слоганом „Ту се сусрећу природа и машта“ говорили су: Горан Триван, секретар Секретаријата за заштиту животне средине, Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, Анђелка Јевтовић, председница Удружења пејзажних архитеката Србије и Нада Јаџић, председница подмлатка удружења пејзажних архитеката Србије.

– Као и Градски секретаријат за заштиту животне средине и општина Стари град је препознала значај ове манифестације за наш град. Велико нам је задовољство што ћемо допринети да Фестивал има и едукативни карактер и да нас све подсети на велики значај заштите животне средине, посебно на подизању свести код деце, о важности да живе у здравој средини. У овој акцији учествоваће и наша средња школа „Дрво арт“ и организација Пријатељи деце „Стари град“ – рекла је између осталог председница општине.

Фестивал цвећа је четвородневна мултимедијална манифестација, одржава се од 23 до 26. септембра и биће реализован на неколико градских локација: 23. септембра у Културном центру “Град”, Браће Крсмановића 4., одржаваће се научни скупови од 10 до 13,30 часова, од 24. до 26. септембра у Галерији „Прогрес“, од 10 до 21 час биће изложба ликовних и примењених уметника и филмски и виде програм. На Платоу код Филозофског факултета, 25. и 26. септембра од 10 до 19 часова биће изложба зелених инсталација и мини вртова, демонстрација аранжирања цвећа и промоција књига, и 25. септембра у Академском парку планиран је програм за децу „Шумарски вишебој“ и креативне радионице и анимације за децу.

Општина Стари град је подржала Фестивал цвећа који ће окупити велики број учесника. Посетиоци фестивала, моћи ће да уживају у изложби примењених уметника, цветном дизајну, демонстрацијама цветног аранжирања, зеленим инсталацијама и мини вртовима пејзажних бироа, као и у филмском програму. Посебно место на Фестивалу, добиће најмлађи Београђани.

Као посебан куриозитет Фестивала, истиче се предавање госпође Лори Конијам, пејзажисте, архитекте и сликарке, које ће бити одржано 23. септембра у КЦ Града. Предавање ће се бавити темама зелених површина у урбаним срединама са освртом на уређење предела културне баштине.

Идеја и циљ Београдског фестивала цвећа је да иницира заштиту, обнову и вредновање паркова и зелених површина као веома важног сегмента за квалитет живота у градовима.