СТАРИ ГРАД СВЕЧАНО ПРОСЛАВИО СЛАВУ И ДАН ОПШТИНЕ

Стари град је свечано прославио Цвети, славу и Дан општине, у недељу 8. априла. Традиционално сечење славског колача обављено је у Саборној цркви. Након тога, гости и домаћини положили су цвеће на спомен обележје на месту на коме је 1867. кнез Михаило Обреновић симболично примио кључеве српских градова од Али – Риза паше на Калемегдану, а потом и на споменик грчком песнику и родољубу Риги од Фере. Затим су се упутили на угао улица Риге од Фере и Јевремове где је председница Божидаревић, тачно у подне уз појање Хора „VOX Slavicum“, отворила овогодишњу „Улицу сусрета“, којом је обележен празник свих Старограђана. Свечаности су присуствовале делегације градова и општина са којима Стари град сарађује. Предводили су их Андреас Гаврилидис, градоначелник Јермасоје из Лимасола, са Кипра, градоначелник Битоља Владимир Талески, градоначелник општине Центар из Скопља Владимир Тодоровић и секретар Скупштине Града Котора Душка Банићевић. Прославу су улепшале изложбе које су представиле блискост и лепоту градова са којима сарађујемо. Изложбе су отворене, о Котору у УК „Пароброд“, о Битољу у Кући Ђуре Јакшића, а скопска општина Центар представила је главни град Македоније испред амбасаде пријатељског народа у Јевремовој улици.

„Јевремова – улица сусрета“

У манифестацији која је одржана по четврти пут, учествовали су грађани, институције, установе, вртићи, школе, културно-уметничка друштва, удружења и верске заједнице. Јевремова је опет, на Цвети, постала место дружења, комшијске слоге, толеранције, распевани празник радости, дечије граје, младости и сећања… Ни то што су се током ноћи, 7. на 8. април, променила два годишња доба, и што је зима показала да се не предаје олако, није омело Старограђане и њихове госте да наставе традицију. Имало је за свакога по нешто, јер се око 50 учесника представило посетиоцима дуж једне од најлепших дорћолских улица. Од распеваних хорова, деце из вртића, комшијског дружења, изложби на отвореном до разиграних културно уметничких друштава, сјајних акробација кловнова, рибље чорбе која се крчкала уз рок ен рол пратећег бенда, уличних перформанса и саксија са цвећем које је поклањао општински Савет за екологију. Прославу„цветног дана“ улепшале су изложбе које су представиле лепоту и блискост градова са којима сарађује Стари град. Котор се представио у „Пароброду“, Битољ у Кући Ђуре Јакшића а скопска општина Центар презентовала је главни град Македоније испред зграде амбасаде пријатељског народа. Како и доликује, Јевремову је посетио градоначелник Београда Драган Ђилас у пратњи начелника Управе наше општине Дејана Ковачевића. Тако је некадашња традиција у потпуности обновљена. Градоначелник је прошетао „улицом сусрета“, руку под руку са супругом, гурајући колица са приновом.

Све у свему, овогодишње дружење је трајало скоро три сата. Сабрано је много утисака које смо спаковали у „коцкицу“ – симбол „Јевремове“, до следећих Цвети.

Председница ГО Стари град Мирјана Божидаревић почасни грађанин Јермасоје

Посета гостију из збратимљених општина, по традицији, спада у незаобилазни део прославе Цвети, Дана и славе Градске општине

Стари град. Прославу су улепшале изложбе које су на најлепши начин представиле блискост и лепоту градова са којима сарађујемо. Зато смо и ове године попричали са гостима. Сви до једног нису крили своје позитивне импресије.

Градоначелник Јемасоје из Лимасола, главног града Кипра, Андреас Гаврилидис нам је рекао да је његова општина донела одлуку да председница Мирјана Божидаревић постане почасни грађанин Јермасоје.

– Зато што су имамо дугу и успешну сарадњу, зато што су наши народи и суграђани веома блиски и јер захваљујући сличној историји и традицији сваке године обогаћујемо наше односе. Ово је моја четрнаеста посета Старом граду. Сваки пут сам импресиониран, зато што је увек другачије и ново. Увек сам срећан кад сам у Србији – рекао је Андреас Гаврилидис, градоначелник Јемасоје.

Душка Банићевић, секретар Скупштине општине Котор – Одушевљена пријемом

Секретар Скупштине општине Котор одушевљена је пријемом. Посебно јер је рођена у Београду где је живела само четири месеца. Поново је у свом родном граду. Нарочито је обрадовала изложба о Котору:

– Веома сам се изненадила када сам видела свој град на графикама. Прелепо-Котор-Стари град, који је побратим са Старим градом у Београду.

Владимир Тодоровић, градоначелник општине Центар – Задовољство је бити овде

– Задовољство је бити овде када наша братска општина Стари град слави Цвете. Већ трећу годину заредом смо ту. Из године у годину све је боље, садржајније – рекао је Владимир Тодоровић, градоначелник општине Центар Скопље.

Говорећи о изложби он је истакао да се општина Центар се представила Београђанима како би видели да је у последње три-четири године промењен лик центра Скопља и да је интензивирана градња.

Владимир Талески – градоначелник Битоља – Честитам Старом граду

– Битољ и Стари град су збратимљене општине и већ неколико година имамо добру сарадњу. Ове године договорили смо се да направимо изложбу и то овде у специфичном амбијенту који много значи. Изложба не би имала такав значај да је негде другде. Честитам Старом граду на прекрасној организацији. Одлични су домаћини и осећам се као код куће. Сматрам да је манифестација у Јевремовој феноменална и има много лепог садржаја: хорови, изложбе, пуно грађана… безброј садржаја који се завршавају на изложби о мом граду – каже Владимир Талески, градоначелник Битоља.

Покретач и покровитељ манифестације је Градска општина Стари град, организатор УК „Пароброд“ а медијски покровитељ била је РТВ Студио Б.