СПОМЕН ПЛОЧА АЛЕКСАНДРУ ВУЧУ

У суботу, 25. септембра, биће откривена спомен плоча књижевнику Александру Вучу. На рођендан писца, спомен плочу у Јевремовој 32а, у 11 часова, откриће председница општине Стари град Мирјана Божидаревић и Милосав Буца Мирковић, књижевни критичар. Стихове ће говорити Ружица Сокић.

За Александра Вуча (1897 -1985.), Десанка Максимовић је говорила да је господин у сваком погледу, деликатан, образован, скроман. Вучо је један од „13 апостола надреализма“, песник, романсијер и есејиста. У згради у Јевремовој 32а живео је од 1937. године до смрти.

Тако ће четврти великан, после Меше Селимовића, Скендера Куленовића и Душана Матића, добити обележје у оквиру акције „Вратимо дуг писцима“ у којој учествује општина Стари град.

Александар Вучо је рођен у Београду на Славији, (данас познатијој као први „Мекдоналс“), коју је подигао његов отац Ђорђе. Са Славије се преселио у Змај Јовину (данас је то Музеј града Београда), која је била у њиховом власништву до 1929. године, када је породица доживела финансијски крах.

Стан у Јевремовој, после Другог светског рата био је велики салон у који су долазили: Душан Матић, Оскар Давичо, Марко Ристић, Родољуб Чолаковић, Мирослав Крлежа, Иво Андрић… Вучо је годинама био секретар Удружења књижевника Југославије.