ПРЕДАВАЊЕ ЗА ЂАКЕ „РЕЦИ НЕ АЛКОХОЛУ“

У склопу пројекта „Реци не алкохолу“, Канцеларија за младе општине Стари град организовала је 28. фебруара и 1. марта предавања у ОШ „Вук Караџић“ и Првој београдској гимназији. Пред укупно 180 ђака, ову видео-презентацију водио је предавач Ненад Стевановић, уз помоћ тима Канцеларије за младе. Овај догађај изазвао је велико интересовање основаца и средњошколаца, који су после презентације дискутовали и постављали питања на ову тему.

Како се могло чути, у току је тренд повећања конзумирања алкохола код младе популације и то не само у Србији већ и у читавој Европи. Око 50 одсто младића и девојака користи алкохол приликом излазака, најчешће у вечерњим сатима, а са конзумацијом се почиње са непуних 14 година.

Предавач је говорио и о дејству ове врсте опијата на нервни систем и поставио питање о смртној дози жестоког пића на људски организам. После краће дискусије на ову тему, Стефановић је обелоданио да је реч о свега пола литре и то у року од два сата конзумирања, нарочито за особе које често не практикују испијање алкохолних пића.

Приликом конзумирања пића, здравље је младих људи је угрожено, а највише су на удару мозак, срце и јетра. Ђаци су сазнали и да је потребно око сат времена да би организам разградио чашу пива.

Предавање „Реци не алкохолу“ део је истоименог програма неформалног образовања младих о проблемима болести зависности. Овај пројекат који спроводи Канцеларија за младе Стари град, финасира Градска управа града Београда.