ГО СТАРИ ГРАД ОБЕЛЕЖИЛА 1. МАРТ – ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Штаб за ванредне ситуације Градске општине Стари град данас је одржао пету редовну седницу којом је обележен Дан цивилне заштите – 1. март. Седници, коју је отворио, комадант Штаба и председник ГО Стари град Марко Бастаћ, присутвовали су, осим чланова Штаба, и председница Скупштине општине Стари град Мила Поповић, поједини шефови одборничких група у Скупштини општине, као и директорке Дома здравља Стари град и УК „Пароброд”.

Инспекторка за послове цивилне заштите у општини Стари град Сања Миладиновић одржала је презентацију анализе досадашњих искустава у организовању заштите и спасавања и припремљености локалних самоуправа за реаговање у ванредним ситуацијама.

Члан општинског Штаба Аврам Израел упознао је присутне са активностима Штаба у прошлој години, нагласивши да је у дугом периоду систем заштите и спасавања био девастиран и да се, нажалост, у организацији, опремању и обучавању креће од почетка.

Посебно је наглашено да је за организовање сиситема заштите и спасавања обезбеђена пуна подршка команданта Штаба и председника општине. Такође, указано је и на недостатак средства у овогодишњем, скромном општинском буџету за потребе ванредних ситуација, што ће свакако утицати на развој система цивилне заштите у ГО Стари град.

У наставку седнице, за новог члана Штаба изабран је начелник Управе ГО Стари град Андреј Белингар.

Дан цивилне заштите установљен је 1. марта 1990. године са циљем да се скрене пажња широј јавности на виталан значај цивилне заштите и развијање свести о значају припремељености и самозаштитне мере у случају елементарних непогода, техничко – технолошких несрећа и других опасности.