ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „MATER TERRA” (МАЈКА ЗЕМЉА) – У СЛУЖБИ ПРЕВЕНЦИЈЕ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Четврти позоришни Фестивал деце и младих „MATER TERRA”, одржаће се 18. и 19. новембра у просторијама Дечјег културног центра Београд (Таковска 8), а свечано отварање овогодишњег фестивала је заказано за петак, 17. новембра, у 19,30 на позоришној сцени Пете београдске гимназије (Илије Гарашанина 24).
Фестивал није такмичарског карактера. Замишљен је као место размене, представљања школских драмских секција и група, као и платформа за стручно саветовање учитеља, наставника, уметника и драмских педагога који верују да драмски процеси и театар позитивно утичу на развој младих и деце. Десет пријављених представа баве се темама из области екологије и „екологије душе”, која подразумева здраве и развијене међуљудске односе, отвореност, прихватање различитости, емпатију, солидарност и подршку.

Као пратећи фестивалски програм одржава се и симпозијум „PUSH – Позориште у школама – Иновативне драмске методе у превенцији насиља”, у оквиру кога ће бити представљене три интерактивне представе, које се играју по школама у циљу превенције насиља, од којих се две баве темом вршњачког интернет насиља, а трећа насиљем над женама.

Учесници представа и публика, заједно са стручњацима, имаће прилику да на округлом столу „Вршњачко и интернет насиље: појава и превенција” анализирају феномен насиља у нашем друштву, као и да представе искуства у коришћењу креативних метода за смањење и превенцију насиља код деце и младих.

Фестивал организује Центар за драму у едукацији и уметности CEDEUM из Београда, национални центар Међународне организације IDEA (International Drama/Theatre and Education Association), која у новембру сваке године слави дан образовања из области драме и позоришта.

Улаз на програм Фестивала „МАТЕР ТЕRRА” је слободан, а за симпозијум, због ограниченог броја, учесници се пријављују на мејл: cedeuminfo@gmail.com.

Фестивал је подржала Градска општина Стари град, а симпозијум „PUSH”- Европска унија, кроз програм „ERASMUS +” и пројекат „R.U.IN.”

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА И СИМПОЗИЈУМА:

ПЕТАК, 17.11. – ПЕТА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА:

19.30 – ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА И ПРЕДСТАВА „ТРИ ПРОФЕСОРКЕ И ДОМАР”, ДРАМСКА СЕКЦИЈА ПЕТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈА

СУБОТА,18.11. ДЕЧКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД (ДКЦБ):

9.30-12.40 – ПРЕДСТАВЕ ФЕСТИВАЛА – Основне школе

13.00-14.00 – ОКРУГЛИ СТО: ОТВОРЕНИ РАЗГОВОР О ПРЕДСТАВАМА

15.00-15.30 – ОТВАРАЊЕ СИМПОЗИЈУМА „PUSH” – ПОЗОРИШТЕ У ШКОЛАМА

15.30-17.00 – „РЕЧИ ОД КАМЕНА”, интерактивна представа-мјузикл, Хлеб Театар

НЕДЕЉА, 19.11. ДКЦБ

9.30-13.30 – ПРЕДСТАВЕ ФЕСТИВАЛА – Средње школе

13.30-14.30 – ОКРУГЛИ СТО: ОТВОРЕНИ РАЗГОВОР О ПРЕДСТАВАМА

15.30-17.30 – Полазници бирају представу којој ће присуствовати:

– „ЕПСКЕ ИГРИЦЕ: ЗИДАЊЕ СКАДРА” ,интерактивна представа, Хоп.Ла! (српски)

– „ШТРЕБЕР”, интерактивна представа, Nyitott Kör Egyesület (енглески језик)

17.30-19.30 – ПАНЕЛ: ВРШЊАЧКО И ИНТЕРНЕТ НАСИЉЕ: ПОЈАВЕ И ПРЕВЕНЦИЈА

20 – ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА И ПРЕДСТАВА „ДРАГИ ТАТА”, ТЕАТРА 011

УЛАЗ НА СВЕ ПРОГРАМЕ КАО И ПРЕДСТАВУ ТЕАТРА 011, КОЈА ЈЕ НАЈВИШЕ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ, ЈЕ БЕСПЛАТАН.