ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПАЉЕЊА БАЈРАКЛИ ЏАМИЈЕ

У свечаној сали у општини Стари град данас је обележена шеста годишњица од паљења Бајракли џамије. Скупу, који је организовало Културно друштво „Гајрет“, присуствовали су реису-ул-улема Адем Зилкић, србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић, београдски рабин Исак Асијел, као и представници Српске православне цркве, Београдске надбискупије и општине Стари град.

Након приказаног документарног видео материјала, који сведочи о скрнављењу једине џамије у Београду, учесници скупа осудили су тај напад. Осим тога, осуђено је и паљење џамије у Нишу и Новом Саду.

– Судски процеси за напад на џамију још увек нису завршени. Ми то оштро осуђујемо. Хулигани који су подигли руку на споменик исламске културе вероватно нису били ни свесни да чине и потез против себе или опције за коју су наводно навијали. Многи исламски споменици културе, којима би се данас поносили, нестали су. У 21. веку не би смо смели себи дозволити да се окитимо титулом хулигана који уништавају своје културно благо – истакла је директорка Културног друштва „Гајрет“ Лејла Аломеровић.

Представници Исламске верске заједнице захвалили су се општини Стари град, која је одмах након паљења џамије у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године, упутила значајну помоћ за њену обнову. Захвалност општини упућена је и поводом помоћи за организацију изложбе исламске калиграфије.