„NEWGENERATIONSKILLS” – У МАРИБОРУ ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ПАРТНЕРА ПРОЈЕКТА

Општина Стари град већ неколико месеци успешно спроводи пројекат у оквиру Дунавског транснационалног програма под називом „Unlocking the potentials for business and social innovation in the Danube Region by equipping young people with new generation skills“ – NewGenerationSkills.

Представници општинског тима и „Института Михајло Пупин“ присуствовали су, са партнерима из Мађарске, Словеније, Чешке, Бугарске, Румуније и Аустрије, пројектном, транснационалном састанку, који је од 24. до 26. јануара, организовала Општина Марибор и „Фундација за избољшање запослитвених можности ПРИЗМА“.

Ово је била прилика да се размене искуства у реализацији и напретку успостављања транснационалног концепта „Иновационих лабораторија” у свих седам земаља учесница, што је један од главних циљева пројекта, као и да се представи програм њиховог рада кроз транснационални концепт „Динамичког пакета учења”.

„Иновационе лабораторије” треба да подрже и одрже, развој свих потенцијала младих кроз унапређење њихових знања и вештина, развој повољног окружења, у оквиру којег ће им бити доступни алати и помоћ да своје иновативне идеје претварају у успешне пословне подухвате, који са собом носе и друштвено-корисну компоненту.

У оквиру мини-радионица, тематски је разматрано како ангажовати, заинтересовати и укључити омладину у пројектне активности, социјалне иновације и њихова успешност на локалном нивоу, како прилагодити поменуте транснационалне концепте „Иновационих лабораторија” и „Динамичког пакета учења” локалним условима, као и како обезбедити одрживост и финансирање и успостављање локалног менаџмента и оперативног тима „Иновационе лабораторије”.

Ово је била прилика и да партнери пројекта размене искуства и представе „примере добре праксе” за организовање младих и стварање повољног окружења за усавршавање и развој самосталног бизниса. Другог дана рада представљени су Локални акциони планови партнера, изазови и препреке са у њиховој изради, као и кораци који предстоје у наредној фази пројекта.

У оквиру радионице „Train the Trainers” учесници су се упознали са методама пословне едукације у оквиру „Динамичког пакета учења” (хакатон, дизајнирано размишљање, писање бизнис концепта…)

Завршном радном састанку, на коме су општина Ујбуда (Мађарска), као водећи партнер пројекта, као и представници ГО Стари град и партнера из Бугарске и Словеније, представили свеукупни напредак и достигнућа у првих годину дана пројекта, присуствовао је и представник Заједничког секретаријата Делегације Европске уније из Будимпеште, задужен за Дунавски транснационални програм – NewGenerationSkills.

Више информација о пројекту можете наћи на www.interreg-danube.eu/newgenerationskills, а његову реализацију можете пратити и на фејсбук страници: NewGenerationSkills MSG