НА ECOFAIR-У САВЕТ ЗА ЕКОЛОГИЈУ ОПШТИНЕ ПРЕЗЕНТОВАО СВОЈЕ ПРОЈЕКТЕ

Општина Стари град и ове године учесник је Међународног сајма заштите животне средине (ECOFAIR), који се одржава од 14. до 16. октобра. Скупштински Савет за екологију представио је јуче, првог дана сајма, три значајна пројекта започета у овој години – Катастар отпадних уља, Еко портал и анкету о горућим еколошким проблемима општине, спроведену међу председницима скупштина станара са територије општине Стари град.

Општина Стари град једна је од првих општина у Србији која је отворила проблем несавесног изливања отпадних моторних уља у животну средину. За програм идентификације места настанка и генерисања отпадних моторних уља, која се третирају као опасни отпад, општина је издвојила око милион динара. Иван Карић из фирме „Консеко“, која је ангажована за овај посао, казао је да се у Србији не среће често толика ангажованост локалне самоуправе у решавању озбиљних еколошких проблема.

– Искоришћена моторна и рабљена уља имају јако штетан утицај на животну средину. Отпадна уља која садрже сумпор, азот, хлор, фосфор и остале адитиве, веома су штетна за људско здравље, а нека од њих имају и канцерогено дејство. Организовано сакупљање и њихово одлагање спречило би изливање опасних материја у животну средину, а поготово у реке. Познато је да је за разградњу само једног литра искоришћеног моторног уља потребно хиљаду пута више воде – упозорио је Иван Карић.

На презентацији о програму идентификације места настанка моторних уља речено је да је на територији општине Стари град установљено 25 различитих извора и генератора моторних уља. Како је рекао Иван Карић, у току је израда базе података уз пратеће податке о локацији и носиоцу загађења, као и о степену ризика по животну средину.

– Емитери отпадних уља имаће и „џи-пи-ес“ систем, што представља могућност увида у базу података и преко интернета. Једна од акција Савета за екологију биће израда и подела јединствених канистера за одлагање моторних уља, која ће се организовано превозити и у Рафинерију нафте Београд, где се налази једино постројење за прераду отпадних уља у Србији – казао је Иван Карић.

Еко портал општине презентовао је Миомир Раичевић, председник Управног одбора Медијског едукативног центра. Како је нагласио, Еко портал је намењен деци и омладини, која ће путем едукације у својим школама бити упозната са радом портала и начину на који могу да указују на еколошке проблеме општине Стари град.

На штанду општине бројни посетиоци могли су да се упознају са дугогодишњим радом Савета за екологију. Највећу пажњу добио је „догипот“, корпа за одлагање измета кућних љубимаца, којих на Старом граду има све више. Чланови Савета промовисали су једну од запаженијих акција, која је почела почетком априла месеца ове године – поделу платнених торби грађанима Старог града и њихову употребу уместо пластичних кеса. На штанду су подељени часопис „Зрнце“, еко мапа Старог града, мајице, качкети и остали пропагандни материјал општинског Савета за екологију.

Еколошки активни били су и чланови Друштва за помоћ особама ометеним у развоју „Стари град“, који су за ову прилику приредили еко мапу Београда са означеним местима где се налазе мрежасти контејнери, рециклажна острва и звонасти контејнери. Иначе, Друштво за помоћ особама ометеним у развоју „Стари град“ почело је кампању о значају рециклаже, а самим тим и прикупљању и одвајању секундарних сировина као што су стакло, папир, пластика, метали.

Анкета „Чиста петица за Стари град“

Анкета спроведена међу председницима скупштина станара са Старог града, показала је да су највећи еколошки проблеми општине загађење ваздуха и бука. Према питањима из интервјуа, грађани Старог града показали су велико интересовање за еколошке проблеме своје локалне заједнице. Уз помоћ анкете дефинисано је пет највећих проблема у вези са заштитом животне средине. Да им највише смета загађење ваздуха изјаснило се око 60 одсто испитаника, док као велики проблем грађани, њих око 90 одсто, истичу буку од саобраћаја и угоститељских објеката. Затим следе проблеми са одлагањем смећа и шута, уређењем заједничких дворишта, паркова и обала река.