МЕЂУНАРОДНИ ДАН ИНВАЛИДА НА СТАРОМ ГРАДУ – “СПОРТОМ СЕ БОРИМО ЗАЈЕДНО – НАВИЈАМО ЗА ЊИХ”

Градска општина Стари град, Центар за смештај идневни боравак деце и омладине ометене у развоју “Стари град” и Фан клуб “Орлови” позивају Вас да се прикључите обележавању Међународног дана инвалида , у суботу, 3. децембра у КнезМихаиловој, испред ресторана “Руски цар”, у периоду од 10 до 17 сати.

Обележавању Међународног дана инвалида на штанду и два инфо пулта присуствоваће корисници, родитељи и запослени из Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, бројне јавне личности и око тридесет чланова Фан клуба “Орлови”. На терену за мали фудбал величине 15м x 8 м, на надувавање са подлогом вештачке траве,спортски тренери из школа фудбалаирукомета показиваћепрве кораке у тим спортовима, а поред терена биће постављена и два спортска аутомобила. Позивамо вас да се прикључите акцији и да јавности представимо проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетоми да помогнемо да се они превазиђу.
Основни проблем је социјална изолација, често узрокована неразумевања самог друштва које додатно отежава равноправни положај особа са инвалидитетом и њихових породица. Стратегија рада Центра за смештај идневни боравак деце и омладине ометене у развоју “Стари град” је у складу са стратегијом социјалне заштите наше земље: деинституционализација и инклузија особа са ометеношћу, као и њихово укључење у друштвене токове,са циљем да се они прихвате и потврде као равноправни чланови друштва.
Ванинституционалним активностима,било рекреативног,релаксационог или културног карактера,постиже се већи степен инклузије особа са ометеношћу, њихово прихватање као корисних и равноправних чланова друштва, и избегава се замка да Дневни боравци, и поред сврсисходности у виду социјалне заштите, постану још једно средство њихове изолације.