КРИСТАЛНА НАГРАДА ФОНДУ „ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“

„Кристалну награду“ коју Дом омладине Београда и ProConcept, додељују најбољем пројекту младих и за младе у 2009. години, добио је програм радних пракси под називом „Искусити Европу“ млади српски професионалци у Аустрији“ који је реализовао Фонд „Др Зорана Ђинђића“. Награду на свечаности 23. фебруара, у сали „Американа“ Дома омладине примила је Ружица Ђинђић, председница Управног одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“, која је рекла да их свака награда изненади и ако су свесни да Фонд ради добро и да је до сада преко 120 младих имало прилике да кроз овај програм стекне неопходно радно искуство. Велика већина полазника је по повратку успешно претворила стечено искуство у адекватне послове у струци.

Поред награде за најбољи пројекат жири је доделио и награду за најбољу пројектну идеју. Ова награда припала је пројекту „Фабрика идеја“ који је реализовао омладински културни центар „Реформанс“ из Трстеника.

Награду Младену Лазаревићу уручила је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, која већ три године подржава доделу „Кристалне награде“. Ове године определила је 100.000 динара.

– Мени је изузетно драго, што могу у име општине Стари град, која је увек спремна да изађе у сусрет пројектима младих , предам награду Омладинском центру из Трстеника, који у свом раду жели да оживи, мале, локалне средине, што у данашњим условима није ни мало лак посао – рекла је председница општине.

Уз речи захвалности Младен Лазаревић је објаснио да су се у свом пројекту бавили културом.

– Ја сам дипломирани графичар, мало радим у школи и доста сликам и радим радионице. Наш пројекат се зове „Фабрика идеја“. У нашој фабрици су разни погони, углавном ликовни. Први је стрип радионица“Ко је кадар“, ту смо укључили две основне школе из Трстеника. На Салону стрипа у СКЦ у Београду освојили смо прву награду. Имамо погон “Сувенирнице“ где смо оживљава ли већ заборављене старе занате, и интересантан погон фотографије. Обавили смо и обуку младих у предузетништву за младе незапослене из нашег места. Кроз наше погоне је прошло око 80 учесника.

Интернационални фестивал квир филма „Мерлинка“ Геј-лезбијског инфо центра проглашен је за најбољи комуникациони приступ пројекту.

Конкурс за „Кристалну награду“ био је отворен од 18. јануара до 8. фебруара у конкуренцији су била 43 пројекта.

Доделу „Кристалне награде“ заједно са Olof Palme Intwernational Centar i ProConcept подржала је и наша општина и она ове године износи 300.000 динара.

„ Berlitz“, школа страних језика ће награђенима за Најбољи комуникациони приступ пројекту обезбедити бесплатно похађање семинара „Састанци и презентације“, док ће добитницима Кристалне и награде за Најбољу пројектну идеју доделити ваучере у висини од 5.000 динара, које могу искористити за учење неког од страних језика у наредном периоду. Такође свим учесницима који су послали своје предлоге пројекта „Berlitz“ ће омогућити попуст од 10 одсто на учење неког од страних језика. Ученици попуст могу искористити у наредних шест месеци.