КОНЦЕРТ ИШТВАНА ВАРДАИА И КАМЕРНОГ АНСАМБЛА „АРТЛИНК МЛАДИ ВИРТУОЗИ” НА КОЛАРЦУ

„АртЛинк фестивал младих талената” затвара се концертом Иштвана Вардаиа, најтраженијег челисте данашњице, и Камерног ансамбла „АртЛинк млади виртуози”, у недељу, 8. октобра, у 20 часова, у Великој сали Коларчеве задужбине,

Љубитељи класике имаће прилике да уживају у музичком програму који чине дела Баха, Вивалдија, Бокеринија, Менделсона и Парта.

Захваљујући вишедеценијској успешној и доброј сарадњи Коларчеве задужбине и Градске општине Стари град за наше старије суграђане обезбеђене су бесплатне карте за недељни концерт на Коларацу.

Наступ светски познатог мађарског челисте и Камерног ансамбла „АртЛинк млади виртуози” део је пројекта „Балкан – Вишеград сцена за младе“ који младим, талентованим музичарима, ученицима музичких школа и студентима музичких академија, гудачког одсека из Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније и Србије пружа могућност за усавршавање са менторима из Европе, међу којима су Павел Долежал, Марија Маховска и Иштван Вардаи. „АртЛинк” је учеснике у овом пројекту одабрао на основу отвореног позива.

Иштван Вардаи познат је познат нашој публици, након прошлогодишњег наступа на овом фестивалу. Овај значајни музички уметник и педагог, освајао је награде на престижним међународним музичким такмичењима „Пјер Фурније”, „Чајковски“, „Емануел Феуерман“, „Брамс“, „Дејвид Попер“, АРД И многе друге. Награду “Јуниор Прима” за најбољег младог уметника освојио је 2009. године, а престижну „Монблан” награду најперспективнији млади музичар на свету, 2012. године. Наступао је на значајним фестивалима, у најпрестижнијим светским концертним дворанама. Иштван Вардаи је уметнички директор мађарског „Капошфест“ фестивала камерне музике. Свира на Монтањана челу из 1720. године.

„АртЛинк фестивал младих талената” има привилегију што Вардаи већ други пут долази и сарађује са нашим младим виртуозима, а у склопу фестивала, одржао је и мајсторске радионице, уз подршку Одељења за културу Амбасадe Мађарске.