КAНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ СТАРИ ГРАД – ИЗЛОЖБA КАКО ЈЕ БИЛО У СОЛУНУ

Канцеларије за младе Стари град (КЗМ) организовала је студијску посету европској престоници младих “А пет дана Солуна”, крајем октобра 2014.

Четрдесеторо младих Старограђана сусрели су се са представницима омладинских организација из области предузетништва, заштите животне средине, волонтирања и невладиног сектора, упознали су рад градске већнице, посетили УНЕСКО и солунске универзитете Шефилд и Аристотел. Програм су употпунили обиласци музеја и знаменитости града, слава Солуна и посета Зејтинлику, српском војничком гробљу из Првог светског рата.

Млади су све догађаје, сусрете и лична запажања помно бележили и представили на ауторској изложби “Како је било у Солуну”, 4. марта у Установи културе општине Стари град “Пароброд”.

Изложбу је отворио координатор КЗМ Бојан Марић, а присутне су поздравили руководилац пројекта Ђорђе Спасић, гост из Солуна Христос Георгијадис, и продуцент УК “Пароброд” Златко Црногорац. Изложби су присуствовали чланови Већа Марко Бастаћ, Душан Раичковић и Андреј Белингар, као и Милан Церовац из општине и координатори КЗМ Стари град.

Мултимедијална презентација, са бројним фотографијама и документарним филмом, представила је присутнима студијско путовање, а учеснике подсетила на незаборавних пет дана.

Маша Ђорђевић (18), ученица 4. разреда Филолошке гимназије, дошла је у општинску установу културе “Пароброд” са пријатељима, учесницима пројекта, са којима се упознала на путу и наставила да се дружи у Београду.

– Поново смо оживели занимљивости и подсетили се како смо из различитих углова упознали нове људе, један град и стекли нова искуства и познанства – рекла нам је Маша.

Она сматра да су програми староградске КЗМ веома добри и потребни младим људима.

– Не мислим само на путовања у престонице младих и културе, него и на радионице и курсеве вршњачке едукације. Пратим на фејсу и на сајту активности КЗМ и пријавићу се за програме који ме занимају, што препоручујем и мојим вршњацима – наглашава млада Маша Ђорђевић.

Координатор староградске КЗМ Бојан Марић најавио је нове пројекте студијских путовања у 2015. години – посете Европској престоници културе, чешком граду Плзену, и Европској престоница младих, румунском Клужу.