ЕКОЛОШКО ДРУЖЕЊЕ ЂАКА ИЗ БЕОГРАДА И ЉУБЉАНЕ

У Основној школи „Стари град“ данас је обележен почетак сарадње ове школе и Основне школе „Задобрава“ из Љубљане.

Иницијатива за покретање сарадње потекла је од “Асоцијације еко школа” Словеније која се обратила Удружењу грађана „Школа за опстанак“ са жељом да успоставе сарадњу са школама из Србије и да кроз размену искустава реализују заједничке еколошке програме.

„ Овај сусрет је права прилика за почетак организованог рада на укључивању школа Србије у међународне асоцијације “еко и одрживих школа”, што је предвиђено у Првом националном оквирном акционом плану образовања за заштиту животне средине“ рекао је на отварању свечаности директор ОШ „Стари град“ господин Бранислав Вучинић.

„ Надамо се да ће искуство школа из Словеније али и појединих наших школа убрзати развој мреже “еко школа” у нашој земљи. Наша школа је изабрана јер годинама уназад радимо на развоју еколошке свести и начина заштите животне средине. Ђаци, родитељи и запослени у ОШ „Стари град“, пријатељи из других школа, посвећени су екологији, као свом најважнијем животном питању. ОШ „Стари град“ позната је и ван граница наше земље са занимљивим програмима и оригиналним програмским садржајима еколошких радионица. Управо та препознатљивост била је повод данашњег сусрета. Наш еколошким мјузикл “Сачувајмо планету“, проглашен је за најлепши поздрав пролећа Европи 2008. године и као такав је емитован на италијанској телевизији. Такође, наша школа је и носилац међу школских активности „Зелена јабука“.

Директор ОШ „Задобрава“ из Љубљане, господин Владимир Зној је изразио задовољство што су у Београду, јер остале земље окружења већ имају своје представнике у Асоцијацији “еко школа”. „ Ово је прилика да у наш пројекат повезивања уведемо не само ову већ и друге школе из читаве Србије. Покушаћемо да пренесемо наше искуство из нове области у вашем систему образовања. У Словенији је то део обавезног образовног система . То је и најважније јер радећи и учећи са децом и најмлађима можемо постићи видљиве резултате. “Еко школа” није само пројекат већ начин живота“, каже господин Зној и указује на велики значај учествовања локалних заједница на еколошки развој.

Свечаном чину братимљења присуствовали су Андреа Симонов, председник Савета за екологију СО Стари град, Љиљана Петровић, секретар Савета, директори седам основних школа, представници Градског секретаријата за образовање, градског секретаријата за заштиту животне средине, представници Министарства просвете и представници Друштва учитеља Београда.