ЧЕТВРТИ „ЕКО ВИКЕНД“ ИСПУНИО ЦИЉ

Савет за заштиту животне средине Градске општине Стари град, у сарадњи са „Сет рециклажом“, организовао је у недељу, 20. септембра, по четврти пут „Еко викенд” код СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић”.

Око шездесетак грађана дошло је до рециклажног пункта, код дорћолског спортског центра, аутомобилима натовареним кабастим комадима дотрајале и неисправне беле технике, старим телевизорима, лаптоповима или мониторима.

Многима није било тешко да прошетају до „Галета” доносећи старе мобилне телефоне или дотрајале батерије.

За њихов труд су награђени симболичном новчаном накнадом. Зато акција носи симпатичан слоган, у духу времена у коме живимо – „Кеш за треш (ђубре)!“

Замислите само како би изгледало да је овај отпад завршио на „дивљој” депонији, у неком парку или на обали наших река. Довољно је да се сетимо многобројних слика током прошлогодишњих поплава.

Пружајући подршку иницијативи да чувамо Стари град и да већина суграђана рециклира електронски и други отпад, наша општина је приде наградила учеснике акције пригодним поклонима, које је припремио Савет за заштиту животне средине.

– Први пут учествујем у „еко акцији” за коју сам сазнао путем плаката, залепљеног на улазу зграде у којој живи моја мајка. Подрум нам је био буквално затрпан старим уређајима, од који је већина у исправном стању – рекао нам је суграђанин Ђорђе Ненадовић.

Он је уз малу помоћ пријатеља, са два аутомобила довезао три компјутера, два монитора, велики ТВ, две пегле, касет дек, микроталасну пећницу…

Секретар Саветa за заштиту животне средине Милан Церовац је истакао да је акција у потпуности успела с обзиром да је камион двотонац напуњен електронским отпадом. Осим тога, суграђани који су донели отпад и многи који су се затекли на Дунавском кеју, похвалили су акцију и интересовали се када ће поново бити организован „Еко викенд”.