ЧАС УНАПРЕЂЕЊА БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ ОДРЖАН У „АЛАСУ”

Староградски основци другог и трећег разреда обухваћени су програмом унапређења безбедности у саобраћају који спроводи Градска општина Стари град, у свим староградским основним школама.

Данашњем часу, за 143 основца и учитељица, ОШ „Михаило Петровић Алас”, присусвовали су председник општине Стари град Марко Бастаћ, члан Већа општине Лазар Лешњак и заменик начелника Управе Мило Ковачевић.

Након упознавања са основама безбедног понашања у саобраћају, на семафорима, пешаким прелазима, троторарима и улицама Старог града, које је одржао саобраћајни инструктор Игор Шимпрага, радознали основци су постављали питања – како да безбедно возе бицикле, саветовали другаре да треба да провере њихову исправност пре вожње, питали су како да се безбедно крећу староградским улицама, а неки су упозоравали да се никако не носе слушалице на ушима док возе бајсове!

– Било је и једно интересантно питање – кад можемо да полажемо возачки испит, што је добар показатељ да је већина пажљиво пратила предавање. Безбедност у саобраћају је јако важна, посебно у овако, високо урбанизованој општини, са великом фрекфенцијом саобраћаја каква је Стари град. Најбољи начин да децу заштитимо је да их на време и свакодневно едукујемо о основним правилима безбедног понашања – каже Игор Шимпрага.

Председник општине Марко Бастаћ је након предавања сваком другаку и трећаку „Аласа” уручио практичан општински поклон – кесу са флуоресцентним прслуком, за свакодневно безбедно кретање од куће до школе, као и популарни уџбеник „Пажљивкова правила у саобраћају”.

Прслуци служе како би најмлађи учесници у саобраћају били видљивији и скретали пажњу, пре свега, возачима да буду опрезнији и прилагоде брзину кретања, док ће основци, читајући и прелиставајући књигу са пуно илустрација, обновити научено, пре свега важна правила понашања у саобраћају која су чули током предавања.