ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ О ЗАПОШЉАВАЊУ ВИСОКО ОБРАЗОВАНИХ РОМА У ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

Градска општина Стари град потписница је Меморандума о сарадњи са градовима и општинама у оквиру програма „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалних самоуправа“, који је покренут од стране Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Меморандум о сарадњи је у име ГО Стари град потписао помоћник председника општине Александар Пуача.

„Нико у Србији не сме бити заборављен, невидљив и на маргинама друштва, без шанси за равноправни лични развој. Највише можемо да изгубимо ако прстанемо да се боримо за Роме који су након завршене школе наилазили на огромне препреке приликом запошљавања. Сви Роми и Ромкиње треба да имају посао и буду видљиви и равноправни чланови друштва“, рекла је приликом потписивања Меморандума министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

Шеф одељења за привредну сарадњу немачке амбасаде Кристијан Шилинг истакао је да је укључивање ромских организација цивилног друштва од суштинског значаја за Србију на њеном путу ка просперитетном и инклузивном друштву.

„Немачка је опредељена да ради упућивању Србије у европску породицу. То је породица демократских институција и демократског плуралистичког друштва. Иако не постоји магична формула за успешно друштво, ипак треба радити на једнаким шансама за све његове чланове. Србија се не налази само географски у срцу Европе, већ дели и њен историјски простор и опредељена је на економску и културну сарадњу са Европском унијом. Историја искључивања и дискриминације Рома се преноси на нове генерације које не постоје у државној управи и у локланим самоуправама. Инклузија би створила позитивне приче о успеху и поносу и мотивисала би многе да крену путем 26 високо образованих Рома који ће захваљујући овом програму бити запослено у локалним самоуправама“, рекао је Кристијан Шилинг.

Успостављање Платформе цивилног друштва за социјално укључивање Рома и Ромкиња је огроман корак ка формализовању учешћа ромских организација цивилног друштва у креирању политика. Укључивање Рома је од суштинског значаја за успех Стратегије за инклузију Рома, изјавио је Шилинг.