УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА” ПОСВЕЋЕНА БЕБАМА

Хуманитарна акција која се традиционално одржава 1. јанура у „Улици отвореног срца” носиће назив „Година беба 2012!”, а заштитни знак акције је стилизована бенкица чија цена не може бити мања од 100 динара, речено је данас на конференцији за новинаре у Туристичкој организацији Београда.Том приликом Жељко Ожеговић, члан Градског већа, уручио је Верану Матићу, идејном покретачу акције „Битка за бебе”, чек на 100.000 динара, које су прикупили он и Данило Башић, председник општине Палилула, у хуманитарној акцији приликом отварања новог објекта „DM-а” у Новом Београду.

– „Улица отвореног срца” сваке године има хуманитарни карактер и град Београд и ове године подржава такву намеру. Позивам све Београђане да нам се придруже у „Маршу за бебе”, а подсетио бих и да је град пре пар година започео своју битку, па смо тако донели мере о накнадама запосленим и незапосленим породиљама, додели беби пакета, како за Београђане тако и за породице у неразвијеним општинама у Србији, успоставили СМС сервис за труднице, поднели иницијативу за решавање проблема дуплог опорезивања трудница предузетница и друге. Уз све ово, велико ми је задовољство да на овом месту уручим чек од 100.000 динара намењен за ову акцију, а који смо ја и Данило Башић „зарадили” радећи на каси у новом објекту „DM-a” на Новом Београду. Заједничким договором са директорком компаније Оливером Поповић, бројка је заокружена на садашњу суму. Нека овај гест буде и позив свим Београђанима да се укључе у „Битку за бебе” и 1. јануара дођу у „Улицу отвореног срца” – рекао је Жељко Ожеговић.

Веран Матић, председник „Фонда Б92”, подсетио је да је до сада, у оквиру акције „Битка за бебе”, прикупљено око 200 инкубатора, али да болнице имају потребу за још опреме.

– Проглашавањем 2012. године за „Годину беба” желимо да направимо помак у сваком смислу. Прикупљаћемо помоћ, тражићемо одрицање дела пореза за храну и опрему за бебе, а надам се да ћемо наићи на разумевање и да ће то утицати на повећање наталитета. Врло нам је важно учешће грађана, јер само заједно можемо направити помак и желим да се 1. јануара у што већем броју нађемо у „Улици отвореног срца” – рекао је Матић.

Кокан Младеновић, директор Атељеа 212, подсетио је да је током протеклих година „Улица отвореног срца” помогла дому „Васа Стајић”, деци оболелој од церебралне парализе, ометеној у развоју, Сигурној кући, Инцест траума центру, центру у Новом Милошевцу, граду Краљеву.

– Зато је јако важно да, сем веселог карневала који Атеље 212 сваке године приређује у сарадњи са својим пријатељима, манифестација донесе и конкретну корист за оне којима је помоћ најпотребнија. У свој тој новогодишњој радости морамо показати добру вољу да помогнемо онима којима наша помоћ много значи – рекао је Кокан Младеновић.

Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, позвала је све да 1. јануара у 12 часова дођу у Светогорску улицу и учествују у „Маршу за бебе” , а Милан Јанковић, председник Привредне коморе Београда, апеловао је да се не заборави на једног од покретача „Улице отвореног срца” Милу Влаховића, који је као први предузетник отворио врата глумцима и Београђанима, служећи их јелом из своје кафане.

Дејан Веселинов, директор Туристичке организације Београда, рекао је да ће ова организација и ове године пре и током празника бринути о добром проводу Београђана и гостију града.

– Поред концерта испред Дома Народне скупштине, који организује град Београд, први пут ту је и „Трг отвореног срца”, а већ смо сви навикли и на „Улицу отвореног срца”. Овог пута она ће се проширити и на друге општине, па ће тако манифестација „Улица отвореног срца” бити одржана и у Барајеву, Раковици, Сурчину, Обреновцу, Новом Београду, Младеновцу, на Звездари, Палилули, Савском венцу и Чукарици. Поред тога, са нама ће бити и „Ласта”, која ће обезбедити бесплатан „првојануарски” аутобус који ће саобраћати од Славије до Трга републике од 10 до 15 часова. Организовани су и обиласци града, тако да ће сви наши гости имати прилике да се упознају и са знаменитостима Београда. Током новогодишњих празника очекујемо од 10.000 до 15.000 страних гостију, спремни смо да их дочекамо, као увек, са осмехом и уз наду да ће и они посетити „Улицу отвореног срца” – рекао је Веселинов.

„Улица отвореног срца” је традиционална манифестација која је установљена 1988/89. године и као таква је ушла у календар најзначајнијих културних догађаја града. Као и сваке године, „Улицу отвореног срца”, под покровитељством града Београда, организује Туристичка организација Београда, Атеље 212 и општина Стари град.