УДАХНИМО ЖИВОТ СРБИЈИ

У оквиру акције коју је покренула Српска православна црква “Удахнимо живот Србији”, крајем маја општина Стари град поклонила је ГАК “Народни фронт” пет неонаталних инкубатора.

“Смисао и карактер акције, која траје већ неколико година, мотивисан је љубављу и бригом за свако људско биће и жељом да се помоћ укаже најбеспомоћнијим. – Жеља нам је да ова акција, коју је помогло много појединаца и организација буде трајна делатност цркве, рекао је епископ бечки Ириниј, на конференцији за новинаре која је овим поводом одржана у просторијама гинеколошко–акушерске клинике “Народни фронт”. Захваљући овој акцији београдским породилиштима је ове године поклоњено 55 инкубатора.

Председник СО Стари град Мирјана Божидаревић истакла је да је општина много помагала здравственим установама не само на њеној територији већ и свима којима је помоћ неопходна. – Пошто наша општина нема ниједно породилиште, одлучили смо да ових пет инкубатора поклонимо првом суседу од кога нас дели само тротоар, а у складу са могућностима помагаћемо и даље. Доктор Слободан Рунић, директор ГАК Народни фронт изразио је захвалност и Српској православној цркви и општини Стари град због овако вредне донације. Он је нагласио да се у овој установи годишње обави око 6.500 порођаја и великих хирушких интервенција. – Недавно смо увели и једну значајну новину – програм гинеколошког скрининга који омогућава женама да само за један дан обаве све неопходне гинеколошке прегледе. Ово је посебно значајно за рано откривање малигних обољења не само код старијих жена већ и код млађих. Обилазећи Одељење за неонатологију сви инкубатори били су “заузети” и по речима начелника овог Одељења др Бранковић нових пет инкубатора ће им у великој мери олакшати рад, јер је после рата забалежен све већи број превремено рођене деце.