ОТВОРЕНА СЕЗОНА У СКАДАРЛИЈИ

Традиционалним подизањем заставе, Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град и Јасна Димитријевић, директорка Туристичке организације Београда, свечано су 25. априла, отвориле пролећно-летњу сезону у Скадарлији. Под слоганом „Зашто волим Скадарлију“ још једно лето провешћемо уз звуке староградских песама, разне културно уметничке програме, уз лепу атмосферу на познатој скадарлијској калдрми и наравно одличну храну и добро вино…

Богат културно уметнички програм, који је требало да траје све до вечерњих сати померен је за лепше време. Скадарска улица се ипак напунила са радозналим грађанима који су уживали у музици из оближњих ресторана и разгледали различите изложене рукотворине.

– Надали смо се лепом времену али због кише одложили богат програм који смо планирали. Подигли смо заставу, следе лепи дани па ћемо заједно уживати у Скадарлији, и ми и наши гости у Београду.

Општина Стари град организује програме у Кући Ђуре Јакшића. Биће ту и забаве испред Куће где ће Секстет Скадарлија, али и други уметници – рекла је Мирјана Божидаревић.

Јасна Димитријевић, директорка Туристичке организације Београда, нагласила је да је Скадарлија једна од туристичких атракција града и да јој се чини да странци више знају и воле да је посећују него Београђани. После Београдске тврђаве и Кнез Михаилове улице, Скадарлија је на трећем месту у упитницима о Београду за странце. Питања су о амбијенту, ноћном животу у овој старој улици, о храни, програму…

– Пролећно-летња сезона почиње крајем априла и траје до краја октобра и ми ћемо поред редовног програма у ресторанима и галеријама, имати разне програме и анимације у Скадарској улици. Наставићемо са организованим разгледањем Скадарлије са водичем. Припремамо и нови туристички водич који ће бити допуњен и угоститељским понудама. У доњем делу улице биће тезге са старим занатима и сувенирима. У сарадњи са општином Стари град испред Куће Ђуре Јакшића, сваког викенда организоваћемо посебне програме. Мотив Туристичке организације је да што више туриста дође у Београд, да град остави добар утисак на њих и да поново дођу у Београд – истакла је директорка Туристичке организације Београд.

Свечаност су улепшали позната „Скадарлијска дама“ глумица Љиљана Јакшић, рецитатор Вицо Дардић и глумац Миланче Милосављевић. Присутни су могли да уживају у стиховима Ђуре Јакшића, записима недавно преминулог писца и сликара Моме Капора, који је добар део свог живота провео у Скадарли и њеним ресторанима. Овој забави, допринос су дали и чланови оркестра “Шешир мој“, који су изводили најпознатије боемске песме.