ОТВОРЕНА ГАЛЕРИЈА У БЕЗИСТАНУ

Група младих Београђана окупљених у удружењу „ Микро арт“ је запуштен пролаз код Безистана претворила у прву уличну галерију у Београду. Данас су радове и завршне припреме обишли Ана Даниловић, заменица председнице ГО Стари град, Коста Андрић, директор Канцеларије за младе града Београда, Слободан Петровић, члан Већа ГО Стари град Мило Ковачевић заменик начелника Управе и представници удружења „ Микро арт“.

– Општина Стари град успева да своју уметност и радове уметника који раде и живе на општини Стари град приближи што више својим грађанима. Тако смо иницијативу младих из „ Микро арта“ помогли са око милион динара које смо уложили у реновирање овог зида и постављању нових инсталација. Циљ нам је да уметност пренесемо на улицу, да буде доступна посебно младима и овде ће заједно са УК „ Пароброд“на сваке две недеље да се мења репертоар- истиче Ана Даниловић.

Коста Андрић, директор Канцеларије за младе рекао је да је ово прва галерија оваквог типа и да представља добар пример како изнаћи правне механизме и претворити у јавни простор с једне стране, а са друге уметност извући из затворених институција и приближити широј популацији.

– Ово је прави начин да омогућимо младим, неафирмисаним уметницима да покажу своје радове и такође доприноси квалификацији кандидатуре Београда за престоницу културе 2020. године“, каже Коста Андрић.

Изложба италијанског уметника коју смо организовали пре две године баш на овом месту послужила нам је као инспирација да покренемо наш пројекат“, каже Радомир Лазовић из Удружења и додаје да ће расписати конкурс на који ће се млади уметници јављати и тако им пружити шансу да прикажу своја дела.